朋友個男朋友上緊啲奇怪洗腦course

377 回覆
1145 Like 15 Dislike
探究人生目標正正經經入教會/佛堂好過la…捐錢比有需要嘅人最好!

呢啲俾錢上堂之後仲要幫人哋公司做免費義工!正一黑心企業!
識nlp ,你社工 心理定做培訓呀
Life dynamics十幾年前已經聽過有阿叔講乜而家仲有人中招,結果到2021都仲有人中招
聽過好多人講過佢哋上嘅係先踩到佢哋係地底泥再build up返佢哋自信,但一離開嗰班導師/學員/family或者離開香港就無用
去得呢啲落搭本身都心靈跪弱,第一歩踩佢哋嗰陣已經可能會頂唔順直接變抑鬱
親眼見過個fd由本身淨係無乜自信變到去anxiety
仲要呢類課程好多都係傳銷式,學員有target要meet
啲所謂導師會叫你sell親朋戚友,如果佢哋唔join就唔係你人生入面需要嘅人袛會拖累你
因為根本就係
仲衰過賣嘢嗰種傳銷,起碼嗰隻唔會直接搞到人要長期睇精神科
nlp 完完全全係偽科學黎,唔好講佢係心理學啦
Brian cha最多呃你學費
人生教練除咗呃學費 重會打碎晒你之前D價值觀同人際關係
等你得返佢課程入面D導師學員做唯一社交圈子
冇咗佢地唔得
又係乜嘢人生訓練課程
成日聽但未聽過detail
之前連登有人開過post講呢啲人生課程
其實真係同傳銷無異
睇嗰個post,有啲課程好似仲要你最後帶到新人上先畢到業

我到依家都唔撚明,所謂正能量講嚟講去都係三幅被
洗唔撚洗俾錢上堂聽人講呀?
不如返教會算啦
都係大家分享、互相鼓勵
最重要嘅係免費⋯

或者,佢哋上啲輔導班仲好啦
學費仲平啲
冇壞既 on99冇左4皮野者
以前有個forever living,去過家人的畢業禮,中途全家拉隊走人,全部家人都頂唔順係咁屌
上莊咁咋嘛
成班人一齊鳩 chur 就得
完咗 course 冇咗班人就完
由高登開始講咗好多年啦點會無人識
「人生課程」=「精神傳銷」毀你一生
https://lih.kg/2508690
我都有朋友上完佢間公司發展得好好吖。
我想講20年前已經有 今時今日仲有人中招…..
真係橋唔怕舊最緊要受

話說我老母20年前都join過呢啲所謂人生規劃洗腦班
無端端叫我同老竇去間酒店睇佢畢業喎
仲要買摘花俾佢 個個包括我老母上台講嘢講到喊
20年前我細細個 已經覺得奇奇怪怪 O撚晒咀
心諗你喊乜鳩呀 但細細個唔好知發生咩事
到完咗事個個落晒嚟嘻嘻哈哈影相 啲人有啲笑有啲喊
心諗啲人咁撚假嘅 我諗由嗰刻開始我認識到人係會有假嘅一面
過咗咁撚多年之後 我老母咪一撚樣 負面到爆炸 打回原形 晒咁撚多錢上呢洗腦班 唔撚覺得佢有改變過D乜
又係啲戇鳩人生課程
有個中同女仔fd又係咁
佢大學嗰陣上左呢d堂
都有講同其他人攬住喊
我咪講笑我識你咁耐都未攬過你
(同佢熟係因為要追佢姊妹,不過a level嗰陣佢姊妹已經出面俾人媾左,但係我一直仲係同佢都熟)

過多一兩年成日搵佢又唔應機唔覆機之後就算數
之前有個舊同學都想sell呢啲課程比我
本身同佢單對單食飯
食食吓,佢話想介紹個朋友我識
之後佢朋友一嚟就講九型人格
跟住愈聽愈眼瞓
我仲同佢講我玩過唔止九型人格⋯
最後佢哋說服唔到我入班
就冇再搵我
Google search 蛻變課程睇完就知係樓主講嗰間
識件垃圾成三十歲人仲戇柒鳩鳩咁
自己洗幾皮野上堂 再sell埋老豆老母親戚出上
仲會幫手帶埋班
又出錢又出力 唔講以為檔野佢有份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞