朋友個男朋友上緊啲奇怪洗腦course

377 回覆
1145 Like 15 Dislike
我諗係amway 亮碧思果類傳銷
分手
之前咪有個女人着住情趣內衣係地鐵站出現, 事後採訪佢話就係上咗呢d course, 又咩要挑戰自己又要俾人圍住鬧。 雖然好似個course教既野好正面, 但愈深入就愈有問題
圖or老母
以前大學都興玩呢啲, 著睡衣落巿區, 響街度大叫xx口號, 找鬼佬傾偈, 以前係好突破好衝擊, 但今時今日已是小菜一碟. 不過有啲人就係做唔出, 咁挑戰吓自己又無犯法無傷人又無妨嘅
巴打,你NLP都識?
連登真係個個隱世高人
ex有上過 前前後後畀咗十皮上堂,成日話好多好多咩公司老闆都有上
NLP =心理學界的量子力學
輔導用係有啲framework啱用
但美國創個兩個CP本身創黎做生意
由其是針對比sales同保險狗sell人用
咪臭係而家啲financial planner賺佣叫幫人
我聽既版本唔係「為你好」
係「成就今日既你」
係咪姐係詐騙課程?
我個friend 以前都中咗
女仔黎 又係話上完堂之後同屋企人關係改善咗blablabla
其實幾時拉撚左呢班含家產 害人害得最慘最大影響但又冇佢付?
咁其實咪幾好
正常方法好難令一個廢人自發改善生活
俾呢個post佢睇下
好人好姐
自己有少少自覺已經搞得掂
只係人到某個年紀開始搵呢d旁門左道以為可以速成
連登 你就比人洗腦 5毛
Block
唔好撈埋黎講,係班撚屌亂咁用counselling theory,而唔係counselling參考nlp
量子力學係真實存在有research有evidence,只係有班唔係呢個field嘅人亂咁用

nlp係由頭到尾都係吹水冇evidence,連一門學科亦算不上
柒到呢...
啱啱畢業有個舊朋友呃鳩我哋幾個去上啲洗腦course嘅免費堂
有兩三個仲比咗成千蚊留位費 後來有人發現係垃圾洗腦堂想退錢 然後班人係咁留難佢哋

如果條友見到呢post 我想講還錢啦屌你老味!
殊樂必必
攞gym黎類比洗腦course簡直係侮辱...

而分手多數係因為無上果個發現自己伴侶原來咁on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞