朋友個男朋友上緊啲奇怪洗腦course

377 回覆
1145 Like 15 Dislike
同個fd食飯佢話佢男朋友最近上緊啲洗腦course成個人變得好恐怖
個course係教啲人點愛自己愛他人,仲要設立目標俾自己,日日返到屋企都有功課做
個人變得好似好正經咁,會見到個男朋友好明顯唔同曬,但個感覺係好奇怪
佢地仲有畢業禮,女仔fd上過去話班人講完感想之後攬住一齊喊,o撚曬

成個課程有 3 part要二萬幾蚊,條仔依家淨係上左一part
一part一個星期朝早10點去到夜晚12點,佢條仔仲上到唔去返工
如果唔俾佢去佢會好激動
Btw間野係觀塘工廠大廈

聽完之後覺得勁似啲傳銷,俾人呃錢兼洗腦
表面上就好普通要你愛呢樣個樣,但應該無咁簡單掛
有冇人聽過呢啲???
點解可以唔俾條仔再去(幫佢問)
年經
之後佢會sell身邊嘅人去上
呢啲所謂課程有催眠成份
典型nlp技巧
Ex上過
成個人正面哂 啲壞習慣應承我做返好
但轉個頭打回原形
其實都冇壞既
係有啲洗腦咁解
維持左幾耐?
上完第一part
大半個月 畢業比個導師水佢買第二part
要比左兩千蚊留位費先開始變返以前咁
有好有唔好啦
本身個人廢撚到極點
上完開始面對下自己
其實點解可以令一個人短時間正面
咁on9 叫你fd飛撚咗佢啦
我記得好似係
教你點走出舒適圈
同埋任何事都唔好比藉口自己
我唔記得啲term
咁易俾人洗腦
其實根本就無腦
係我就喇喇臨分手
有frd上過 見佢俾完一萬又自願俾多兩萬去上堂
最on9係佢地仲有個task係要鼓勵其他人參加依個課程 即係倒貼幫埋人宣傳
但係唔會好奇怪?
我聽都覺得驚
係有啲
開始向我說教
明明我有啲野根本都唔執著去改
佢就逼我改 話我唔進步好快會分手之類
但其實果樣野對我同我地冇乜影響
冇錯
嗰陣有個好多年冇見嘅「朋友」無啦啦約我食飯「關心」我係咁話可以幫到我好多,但實際做啲咩又講唔出
冇記錯好似係2015年咁上下,估唔到咁多年後仲未收皮
靠佢自己走返出嚟,呢啲洗腦野好難攪
其實就算之前幾想去都好
我諗我一到話要交錢嗰錢嗰下就醒哂
我都係鐘意錢多啲 人生唔洗咁正面
之前有fd中過,佢同我講到個導師好有quali,又話佢地間中心係正經野黎,同坊間啲呃人course唔同

都係分幾個part,其中一part好似係叫蛻變

佢同我講 啲人做完sharing,成班陌生男女攬埋一齊喊,
仲要朝早6點打比個小組導師morning call(聲稱係挑戰自己)

聽完剩係覺得cls,佢仲諗住叫埋我join,話其實係唔可以話比外人知啲課程內容
梗係啦 佢話有個保密協議唔講得課程內容架 講咗出嚟揾鬼人上咩
咁人生40同Brian cha係有好大區別既

40就係洗腦堂 摧毀你意志 再成棚人圍爐取暖互相勉勵

Brian cha就靠演講加圍爐黑sell

身邊有幾個人上過 不過好似洗得唔係好徹底

轉述俾我聽就係:一開波會一班人圍埋坐 然後分享自己既缺點 覺得自己不足既地方 甚至自己做錯過既事 然後俾人圍屌 完全摧毀你意志力 再圍爐大家會互攬 有d大波妹攬住我個fd攬得好舒服
有用既唔洗返工啦 念力搵錢咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞