想換電子門鎖,有冇推介?

1001 回覆
49 Like 18 Dislike
睇字「實際上」
咁我要delete 埋唔係同我住嘅阿媽外母咁,過年叫佢哋排隊再登記過?唔practical
點換電?拎舊電返入屋差 ?
呢到好多唔識亂吹

個個話有wifi好危險
你返緊工比人爆屋企門
即時有通知已經安全過你所有冇wifi既鎖
咁咪喺app delete
入電芯㗎喎
諗起開鎖佬, 用針拮個窿. ..幫人開鎖.
半年前買左呢隻,貪佢唔使再拉手柄
掃到你個socket 之後日以繼夜咁crack 你,你會收到通知?淨係玩到你開唔到門經已好麻煩。如果佢有漏洞,你有冇得落patch ?你定期留意佢有冇保安漏洞?你屋企隻firewall 好安全?
日以繼夜 你係邊個
你係得罪人offline既鎖都可以比人玩
最勁果把傳統門鎖都可以比一粒香口膠玩殘
後備,例如去旅行時長鎖,或者入屋後double lock
細聲d…..

不過都想問舊Yale 用緊邊個型號
好到你想繼續用佢?
手把款?
識玩 最緊要係出面既人唔知你有冇鎖到
係賊既都會取易不取難
我都係用呢隻 真心幾好用 不過就冇得好似八達通咁嘟卡解鎖
有一隻係可以拍卡解鎖 就更加方便
如果你打算用指紋,我覺得lockly 同Philips 9300 解鎖速度辨識率差唔多
如果你用密碼,lockly 多左個會random 出密碼組合
但由於我基本上唔會用密碼,所以呢個唔會係我考慮之列
如果dp609 ,個人用覺得指紋麻麻
成日都要掃幾次先開到門

3隻一樣都有拍卡, 密碼,指紋,wifi, 鎖匙
所以又係分別不大

如果你指有無電/ 壞底板點算
個人就唔建議3星
因為無電/壞左dp609真會收皮

其他2隻唔會

Philips 新款我就無再睇啦
我仲停留左係上年10月度

我自己比較過 Philips 9300, 9200, alpha
Samsung dp609, dp708, dp718, dp739
仲有幾隻唔記得
西門子 有隻新出5千幾蚊…最好係有5年保養
但竟然無wifi 開門,同埋把手款,所以無考慮
Yale 我就一路屌9佢垃圾
細牌子都無咩再睇啦

提多一提
3星好多款
會有2個唔同代理
一間係plc, 一間係crg
2間收費唔同
保養期都唔同

同埋三星plc ,如果唔係幫襯佢地,一樣係2年保
但就少左一年免費上門保養
上門好似要比350
所以要自己留意番
Crg 好似收500一次

另外Philips 好似係得一年定兩年保養
但就有得續保,400蚊一年
三星我問過plc無得續保

Lockly 2年保

有得續保都係我其中一個考慮買Philips 原因
因為試過壞電子鎖就會知有保養差好遠
佢始終唔係一般電器,唔可以話換就換

詳細可以睇另到個post

“真”高質電器傢俱討論(15)1001唔開po
https://lih.kg/2538079

不過我講果堆都over 3千
唔啱樓主
609 冇電可以用尿袋
全壞都可以用實體key
全壞鎖唔到門
你條實體key用唔到黎鎖門
只可以開門
開完門就鎖唔番

無電係無問題,我同意的
只針對壞底板口個問題
回魂夜
對支那品牌有警覺性係好事
我想問係咪一定要搵PLC 先有保養?
唔係直接plc買既plc貨都有保
但要自己拎去佢office度整

唔自己帶去就要比400蚊上門費
剩係比上門就得 零件唔收錢 即日整好
一定要搵佢買?定一定要搵佢裝?
其實邊有可能自己帶去?自己拆落來跟住搵個人看門口?
如果PLC 買就唔洗上門費?
Lockly
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞