維他奶內部通告:香港區人力資源總監離職

843 回覆
169 Like 752 Dislike
文革
唉香港
我駛乜理係咪公平執法即
佢係咪因為佢言論比人批鬥辭職呀
你知唔知其實講緊乜野
HSBC 國泰CEO 算唔算
人又好, 企業又好 都好多因為講"錯"一句野就被抵制
美心元氣唔係咩? 太子女講左句野就全香港抵制, 太子女個股份仲要好細
明明係做緊同一樣野, 既然咁唔滿意呢種以言入罪的方式
但對自己做緊既野又視而不見?
對方係以言入罪, 仲有批講完唔入罪, 黃既都被定罪都有
但同樣, 香港有批人都行緊同一條路, 我冇講對錯, 只係講有呢個傾向
佢地個logic 係, 藍絲都係咁, 所以黃絲做既冇問題
但事實係兩邊都做緊同一樣野
只不過, 黃絲的影響力唔夠大
當黃絲影響夠大既可能的"報復" 仲勁

社會兩極得好緊要, 但單純就一句野有冇藍絲因為講錯野被炒既係絕對有
因為講錯野唔岩黃絲聽所以要杯葛佢我理解
但同樣有因為講錯野被藍紅杯葛既, HSBC 國泰etc 黃絲同樣杯葛緊
咁到最後, 究竟你想佢地大公司點先滿意?
一開始中立少少唔直接奶既被制裁但黃絲唔滿意. 要佢地比大陸打壓之後要做返野去比大陸睇炒人, 你又唔滿意

姐係搞到以後大公司, 根本冇晒"中立"的空間, 要一開始直接奶共
反正扮中立黃絲係咪都唔滿意又要被大陸威脅
不如直接歸邊
張memo 睇到眼突, 個hr 一定平時新聞都無睇, 少少政治智慧都無
如果藍絲廢老殺黃KOL再自殺既
然後公司出信話好遺憾 深切慰問個廢老 要幫佢屋企人呢d 說話

唔通呢個又接受到? 係唔係中立討論唔到一定要雙重標準到咁呢
同一樣野, 換左入面的人, 已經完全唔同感覺, 用字咁好明顯有問題
肯定唔會講到完全冇問題
快d改名做維穩奶
如果其他同事都有去醫院探過佢

咁寫「終不敵頑疾,與世長辭」
又無咩問題喎

Internal memo 有人性啲,等員工力向心力多啲都好重要嘅,對外就話要帶幾個頭盔啫
再見了鈣思寶
唯有買日本豆乳
搵替死鬼
飲陽光?
飲水喉水算, 大家記住多喝水
成堆五毛PR 上嚟話人份memo 差無政治觸覺乜乜柒柒,明明係一封慰問員工家屬嘅內部信,講撚到應該係公開嘅政治投誠咁
兩邊得罪哂
一封memo搞掂左間公司
成間公司有冇做風險評估出張咁既memo
最好就係跳樓,以死謝罪
咁有低B 員工會放上網, 所以諗野要諗得全面
可能HR 同你諗法一樣, 搞到自己連份工都無埋
On9,本身都唔關維他事,衝出嚟柒,越搞越大,大陸嗰班幾日後一樣照買,之前Nike都有板睇
罷飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞