維他奶內部通告:香港區人力資源總監離職

843 回覆
169 Like 752 Dislike
errr 你逗人份糧 之後同老板講良知..
仲有唔好扯去狗隻度 我都好撚憎佢哋 唔好用佢地apply case落呢單度
今時今日你仲覺得深思熟慮就拆到彈,你都幾樂觀
依家所有事都推到兩極,根本冇中間處理手法。

如果跟你scale,全香港pr都係垃圾:港共能力不遞;Nike能力不遞;美心能力不遞;匯豐能力不遞;港台能力不遞;蘋果能力不遞。根本冇人忍耐到做小粉紅磨心。

你係咪思覺失調?你嗰句「一切以公司利益行先」啱啱先打出嚟喎,頭先冇嗰喎。你俾人捉到講錯嘢係因為我痴線?
乜維他奶hr要做埋pr
林鄭都未死 hr會死?
邊到支持黨安法呀 佢話支持根據國安法就71事件調查呀 佢出聲明果日成隊狗係佢公司 佢話唔支持調查咁係咪俾狗搞你養佢呀
賺藍錢有咩問題呀
唔緊要,將佢變成大陸品牌
吉野家嗰單瞓咗?
維記你會有報應的
鄭月娥同隻不知名hr原來有得比
呢個年代佢地一早就預咗有leak

我覺得佢地根本上由day 1開始就已經計劃好降落傘式割蓆,首先就leak個internal memo出嚟,話俾大家聽佢有人性人面
之後就出一封集團正式announcement,話對有人命傷亡表示遺憾,並全力協助警方調查,表現出一副為世所逼嘅樣子

呢篇野佢地應該覺得拎到個中間位好安全,事實上都係,因為成篇都掂唔到政治,我諗就算Top Level嘅HR都唔會預計搞到咁大鑊
唔會再飲
我一開波有打 自己嘅決策令到公司營業冇左60% 話間公司唔係屬於佢自己
我簡化左做整合就當我冇打?我中心思想冇變 改字眼就睇唔明?你中文reading拎1?

好簡單 直接唔岀 一係直接割 你香港得30%咋 點都做70%啦嘩
香港人睇brand name咪就係良知囉
唔係你估恒生同維他做乜成日話自己好local好有人情味
就係逗人份糧幫人branding先要講良知呀
CEO係Roberto Guidetti
遮咩唧
上市公司高層一Google就有
錯啦
係個CHRO炒左條Director
有冇人可以list所有維他產品?
Leave with honour
講良知講到單日跌10%
講良知講到冇左70%市場
講良知最後咪份工都冇埋

現今香港做生意仲講良知 你以為2000年?
P牌

訓撚咗?
即晚出咗另一篇嘢聲明割蓆喎
又睇唔到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞