維他奶內部通告:香港區人力資源總監離職

843 回覆
169 Like 752 Dislike
所以信連登仔咪會蝕到喊
基本上大部份公司有同事瓜老襯都會出份咁既野
無論佢係殺人狂魔定乜鬼都好
始終都係一個悲劇
都算個HR有膊頭 反正都夠錢退休啦
係呀 佢係幫公司表態 咁梗加要深思熟慮後先打份野岀黎
而家要高層執屎喎 係咪能力不遞

仲有我懷疑你痴撚線 我話佢唔可以用個人名義自行表態 一切要以公司利益行先
點解大家對mirror 個標準咁低
維他又咁高

我覺得真係算係咁
又一死廢老
商家佬係時候引入台灣品牌豆奶 能量飲品 果汁啦 抵制維他全系列 支持台灣品牌 個人特別鐘意飲台灣木瓜奶 西瓜奶
我都覺,死者係乜人出呢篇通告都無問題
開始有人spin去個hr 做錯
好撚同意
成件事最仆街係leak internal memo 條友
維他根本就唔撚想理藍黃 做生意就算
leak 出黎 放公司上抬 逼佢簡一邊企
累撚死公司
仲以為自己好威威
上市公司
其實好多高層名要查都查到
就係深思熟慮之後先出
唔似你啲五毛為錢可以放棄仁義道德
你諗下如果一個朋友由細玩到大
然後佢犯咗事
之後佢自殺
你都會話好不幸啦.....

個同事可能做咗二十年
好多同事同佢都識咗十幾年,一路相處都好正常
呢年佢嘅改變,無論是否由於社會抑或是自身情緒因素都好
對於認識佢嘅人嚟講都係一個不幸事件啦

你咁諗係因為你係一個局外人
去嘗試用自己政治觀點去 judge 人哋啫
但人哋 internal memo 唔係咁嘛
有咩問題 10年前你都有食大家樂呢堆架啦
6成係支那 無左就等執柒
respect
支持黨安法都唔反人權
最仆街應該係放個internal出黎條友
唔洗亂spin責任啦
拎公司牌頭 叻呀你 如果你係老板 仲要唔係上市公司 fine 輸贏都係你
但係你係員工 咁都叫正常?
邊間大公司請著你就仆街

我一直都話 你想岀咩咪岀咩 但你係間公司入面舉足輕重 但係你用公司牌頭岀埋有損公司利益嘅嘢 咁都叫冇問題?
其實漏出internal 先最大問題。
一句愛國就漏封email出嚟。
我屌,他日愛國心又發作,將公司條搵食formula 漏出嚟人咁仲得了。
事實佢leak 呢啲sensitive information 係唔啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞