今次南京大學變IVE其實係國策,將會全國性發生

354 回覆
1372 Like 16 Dislike
但係中國院校不嬲都好睇排名
上面話佢係三本 即係差嘅學校啦?
都可以同重點學校一樣咁考?
等於 鯨大就算係大學 都唔會考到eo
不要干涉別國內政

牙架, 只有咁樣先可以全面割韮菜 不過好可惜 開戰即終戰
我剩係想知幾時有坦克碌豬睇
你講的係,特別班藍絲經常吹捧的高薪科企更係

但始終有堆位係有大學學歷比考而無大學學位就無份
tvb冇講
其實成件事我唔明。
你合併,冇問題。
但點解原本讀緊degree的人,你唔比佢讀埋佢?
一向改syllabus都唔應該影響埋前面的人架喎.....
同樣邏輯,就算升格,我之前讀HD唔會自動變degree嘛???
香港反而冇咁大影響。因為香港係跟學術而唔係中共比。以前poly /city未升呢果時,政府唔認佢哋係大學,但外國班鬼佬認。
三本我都唔明,sor9

連登多人講係市民反而有自己窿路搵消息
南京呢鑊嘢令我覺得,香港連新聞自由都開始漸漸咁無埋
之前就算咩衰嘢都會有媒體報下
呢單嘢係少接觸網路嘅市民會完全唔知
好地地做番個野蠻人咪幾好 點解要讀書勉強自己呢
人治國家就係咁.
雜種痾痾下屎叮一聲諗條絕世好橋出來就一刀切要做.
反正班韮菜無得say no.
o個度是支那, 唔好講邏輯
震撼教育
今日支那再出坦克車都依然會話無死人
講邏輯係無用 正路就係一降左格 由佢創校到現在所有學生都當係IVE仔 點口頭話係大學生都無用 你睇下出面D老板認唔認
中共決定左減大學生就會快狠準咁處理 唔會同你講人情
個post冇5毛
學院改制風波 凸顯行事粗疏
https://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20210611/00182_001.html

"所謂獨立學院,乃內地上世紀90年代的「高校擴招」政策催生出來,在一些公立高等學校內部設立、以民辦形式運作的二級學院,實施的仍是本科以上學歷教育;後因盲目擴招帶來的一系列負面問題促使當局開始反思,加之其已經完成相關「歷史使命」,是時候離場,當局再於去年提出將之轉為民辦、轉為公辦、終止辦學等轉設方案,以及與高職、高等專科學校合併轉設為仍屬普通本科層次的職業高校,惟該轉設普遍被視作自我降格,實際等於大專學歷,從而招致群起反對。

中途降格 激起矛盾
此舉更被廣大學生及家長形容為詐騙,並非沒有道理,首先是大家當初繳交了數十萬元的學費,比普通公辦高校還要貴許多,中途被降格,最終只能拿到一紙廉價的職校文憑,自然無法接受;更重要的是,這種文憑很難被社會認可,將來畢業找工作、參加研究生或公務員考試都會受阻,處處要吃虧。然而問題在於,當局在推行相關轉設方案的同時,亦給出了「老人老辦法、新人新辦法」的原則立場,亦即已經招收的學生需延用舊制,該給的學歷文憑、該承認的身份都不會變,各院校只要照此辦理,按說就不會產生多少衝突,可是為何仍然衝突四起?"

香港城市大學校外學院好好睇睇都搵間澳洲大學接手,中國就合併完就關人個關,受害者當然會反抗。
我google咗,以我理解,一本係一般大學,二本係廢大學,三本係掛一本個名嘅學店。姐係一本係港大,三本就係明德學院。
大學價錢IVE學位,升大學又可以再屈多畢,教育產業內循環又成功
理性諗中共呢嗰政策係啱

而家好多地方包括香港就係太多大學生, 低級工無人做,
大學好多科讀嚟真係無咩用, 學校搞嚟只係為養嗰啲先生啫
跟住啲學生躺平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞