Interview有咩跡象代表收皮?

456 回覆
563 Like 13 Dislike
痴撚線公司
壓得價啫係佢覺得你人工要求以外都OK
咁姐係同你傾PACKAGE唔代表唔收皮啦 咪又係交返去俾HR
決定package就當然睇HR頭
決定請邊個就我決定啦

而家係講收皮跡象 唔係講成事跡象喎師兄
冇壓你價
入到去個下見到幾位面試官仲望緊上一位應徵者個file

企係佢地面前主動講「Hi~」個下都唔撚理你 keep住望file個下就覺得心生不妙

果然之後都係hea問 仲要sd email 話Thank you for attending the interview 屌 又搵我陪跑
如果非政苦工都咁做就真係cls
如果出4 個月係咩玩法呢
後尾會話:番去等消息
你d 問題真心無聊
唔係想挑機
純粹想知巴打有咩好問題可以分享
事關我都唔係見工達人所以都只能分享我自己睇法
想知大家見工會問咩多
最後你收唔收到offer?
最後有offer

個日係呢個post留言只係in 第一round, 之後見多兩round,total 3 round 每次都見粒幾鐘,臨尾見Asia MD 仲要整個presentation

前後In咗成個月,每見完一次都要心掛掛有冇下一round interview

見到last round成個人好攰 In完個吓好似以前考完公開試個感覺

好彩最後有offer, 未試過見一份工要投資咁多時間心機
恭喜ching!人工方面ok嘛
我又係今日見完工
2個manager係咁就住我講既答案係咁深入問
搞到我in完覺得自己好似要收皮咁
想像唔到你in咁多round有幾攰
多謝巴打
人工算唔錯,都係AM位,有2成升幅

唔知你邊行,但我覺得如果你有返三五年工作經驗,佢問得深入反而係好事。

因為你有返有返咁上下經驗,可以從佢問嘅問題知道佢睇重candidate 邊一方面嘅經驗或者能力。
咁呢啲係你平時日常工作都已經成日做,你可以比佢更加仔細咁講,因為呢啲位冇得吹水,佢哋一聽就知你有冇料

其實除咗回答佢嘅問題,你都可以答完之後反問佢平時嘅做法,等佢答完之後,再用返自己經驗去講自己點樣可以配知到佢,從而令到佢相信你知呢個role係要點幫上司 咁樣好過佢問咩你答咩

見工只係一個遊戲,無論見咩位都需要包裝自己,令到interviewer覺得你係最好嘅candidate

加油呀巴打,平常心,係你嘅就係你嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞