Interview有咩跡象代表收皮?

456 回覆
563 Like 13 Dislike
搵左三個月工都未有offer
係咪同一間 講嘅嘢一模一樣
對你冇興趣(有興趣係會拎住你份cv問得好詳細)
冇同你講將來嘅工作環境(有興趣嘅會想你了解多啲工作詳情)

對你有興趣會想知你有冇同時in緊其他job
平常心啦
有時你in得好
請你果個又想請

但突然公司唔批budget
你都係見唔成
有間細公司傾完半個鐘,叫我即場畫少少野,一望起碼要畫3粒鐘
個老細同我講慢慢畫,畫完叫佢就ok
我直接話冇時間唔使預我了
佢問我:你而家冇工返仲有咩做?

屌佢老味第一次見工見到當面爆粗,我唔撚係淨係識返工
試過in完之後個老細西口西面以為唔請
點知最後請左
後面聽返同事講個老闆係對住全世界都咁西
唔係喇可能間間都係差唔多啫 巴打祝你有 offer
個問題係你答得行貨
好想收到 email
祝你有offer
祝你收offer
唔知依家D HR係唔係冇睇人地既資料定點
如果叫你上去先慢慢睇你資料個D你準備走都得
因為要去得公司緊係要睇你CV睇唔到既野啦
即係睇你個人既打扮, 講野正唔正常有冇邏輯咁
如果再講返CV上邊例如你讀間學校咩名就碌撚啦
CV都畀曬佢睇都要照住份野黎問即係大家浪費時間
另外FG去in既話都係你要介紹下自己有咩長處
雖然好多時雙方都知大家只係鳩吹
因為得個幾分鐘仔點會知大家咩性格合唔合作
所以FG擇人都係睇你合唔合乎基本要求例如學歷個D
個人正唔正常講野會唔會奇奇怪怪個D

另外搵做左幾年個D就會問你工作經驗內做過既事
有D技巧上既野的確係要面對面先會講得明
同埋同樣地都係會睇返你係唔係正常人

但FG既人近呢幾年多左唔少人玩賣資料
即係昆你上去見工其實就收你個人資料再賣出去畀人做統計
或者純粹賣你佢地公司既產品

如果interview你認為有奇怪既串你現象其實都已經可以走
即係最近都唔少公司都有呢種情況
例如in in下無啦啦同你講你個能力唔夠但可以做另一個post個D
即係例如本身你in份office但佢就叫你做其他位個種
同埋你都可以問下依家呢個位係因咩事要請人
係開新team定replace
反正你好易就feel到同你對答條友咩態度係唔係認真想搵人

另外見工問題不外乎都係個D濕鳩問題:
我見呢個位同team有幾多同事?
我呢個位係因咩事而請人?
呢份工係唔係可以準時放工?
如果返工時間ot左, 到時補返既係可以補落current leave定有double paid?
如果因為個人進修或者考試而需要請假或者早退可唔可以? (呢個問題或者會叫做加分, 因為白痴都知你一定係用你自己假先請到, 但就show到你睇落想進修)
如果需要請假需要提前幾耐申請?

仲有D問題係因應你要返個份工先會問到既例如:
返工位置會唔會有車船費?
會唔會有廠車接送?

反正呢D問題上網都唔少例牌問題畀你參考到
好小事 搵份啱嘅長做好過日日對住閪人
睇佢態度 最尾好行咁叫你等消息基本上可以搵下份 如果送埋你出門口對你好熱情咁基本上請硬
in 果陣 有傾計 閒談既feel 你已經可以收皮
祝你有offer 加油!
有冇諗過可能就係你in到一pat屎
佢就貪你夠廢 所以請咗
冇即刻問咁嘅offer你受唔受
有次interviewer 同我交換personal contact 但最後都無請我
我都係呀
有無人試過interview 個HR 問你政見問題?(利申:in 果份工同政治/ 唔係政府工)
問得都唔會係黃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞