Interview有咩跡象代表收皮?

456 回覆
563 Like 13 Dislike
問一d 係CV 有提到既skills 既問題,但你dead air 1分鐘以上已經代表收皮
可能佢地分段食, 一上去就有人處理我
成程個hr都冇乜反應,跟稿讀
「仲有冇咩關於個post想知?」呢題最易睇,問最例牌果幾題已經試到eg 「你哋係look for一個咩特質嘅人坐呢個位」「team structure/scale」
會同你深入淺出咁甚至解釋埋枱底啲嘢俾你知=大機有下round/offer,但唔排除有伏急住想引人入去踩屎
跟稿讀基本上都冇機,除非有N手飯食或者趕要人
連Q&A時間都冇就…
愈好傾除左愈冇下文,即使有offer都一定勁閪
反而之前有啲狀態麻麻全程黑面鳩in就開到幾好
叫你返屋企等消息
之前見過一間大型嘅保安公司文職,關於社會運動嘅嘢。
同我見工嗰個女人個樣有啲似KOL 100姓陳嗰個女人。
試過對方叫我自我介紹 點知去到中間好似想打斷我咁 之後講嘢又有啲寸 以為唔請啦 點知半個月後打嚟問我仲有冇興趣
又未必,我當時佢都冇問我salary,in完2日出offer
多謝晒 無左1 日假期
剩係知正正常常 氣氛輕鬆 去到咁上下
兩個interviewer 互望對眼都睇得出請唔請
呢個星期都會有其他 candidate過黎in
發覺每次interview 都模棱兩可⋯你永遠唔知自己衰喺邊度
格2個月 會唔會請左個人佢走左先搵你replace 呢?
呢個真,唔好估人地諗咩好
不過呢D問題問唔問都係其次
反正成功in到問咩都係冇所謂

但HR個D係會答呢D問題
唔好諗太多以為係咩返學要畀面老師睇佢反應
返工唔應該用返學個套去諗
你in完一個唔好運就係開始扮工生活
真係無謂因為冇問而之後發現兩個世界
有時in你既同時你都in緊間公司
唔夾既何必浪費時間入到去又要等1個月
出offer果時咪問囉
我諗你係講緊分幾次面試個種情況
如果係既話你緊係類似銀行個D第2次或之後先會提出呢D問題
如果唔係一開始已經要問齊
特別係有D HR會係最後88既時候問你有冇野想問
呢D時候你就已經要問一D假設你見工成功後既情況
因為你份CV其實係寫好你對呢份工既人工要求
定係依家見工既人鐘意唔寫人工要見個陣先會講既多?
但HR見你個陣就係負責將你個價推返去佢接受既水平
有D會無啦啦講有試用要壓你價直到3個月後
(個D除非係大公司可以寫好你份CV如果唔係都係閪野多)
如果價太低咁HR又唔會同你講可以加多D錢畀你既
外資可以試叫多D
中資叫多D會畀HR禁住壓
正常entry post 有無話幾時有second inin 得唔好但仲希望有奇蹟出現
你問佢咪知
出offer呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞