細數各大仆街日本game廠

354 回覆
15 Like 1 Dislike
今年E3暫時無乜特別消息流出
估計都無乜大遊戲公司有好爆既野出到
可能係最悶既E3

遊戲業明顯走下玻
傳統老遊戲公司好多都唔夠長進
或者要等新遊戲公司比D衝擊出黎

se又整條ff7 remake片, 班索狗又咪J到精人亡

FF fans好多都話自己最喜歡玩既都係好舊既FF
係咪整靚左就會好玩左呢
SE既FF遊戲機大作預左脫期好耐
暫時係DQ11可能會快D出到
但又繼續投放大量人力資源搞手遊
無咁大個頭就唔好落咁多條單
SE近年D手遊好快就少人玩摺服廢到喊

仁王PS3出前用黎宣傳PS3
結果12年後出係PS4度
香港男性平均年紀得八十零歲
當你打機由10歲打到70歲
都係打得60年
即係夠等到5隻仁王呢類超級脫期大作
人生有幾多個12年...

E3係好多遊戲公司打飛機既地方
狼來了都好難分幾時係講真唔脫期唔爛尾
作為玩家我只想睇實際試玩gameplay
比幾多CG我睇都無用
CG係冇得玩既
Bandai 同sega 真係垃圾黎
mh做高畫面唔洗錢咩,做高完又回唔到水你做?
最主要係capcom同sony 傾唔掂數
今年E3暫時無乜特別消息流出
估計都無乜大遊戲公司有好爆既野出到
可能係最悶既E3

遊戲業明顯走下玻
傳統老遊戲公司好多都唔夠長進
或者要等新遊戲公司比D衝擊出黎

se又整條ff7 remake片, 班索狗又咪J到精人亡

梗住見到FF7 Remake 個title 被打碎,然後出現FFXVI 2019

仲唔精盡人亡!

2019年應該出到PS5
如果SE話FF係2019出
咁應該會拖到PS6出

in SE we trust
其實點解mon亨 唔出ps4或者psv
當年psp真係j撚死我

同friend屠足3日3夜
真心唔明

因為capcom 驚蝕到仆街 (PS2版 MH 仆直的)

老老柒柒 當年psp出mh有幾多位有買碟?

咁多代買齊
不過一轉左落3ds之後有機都唔撚玩

鬼佬係唔好依種style,就算上面提既dark soul,外國都唔算賣得特別好

dark souls 外國先出名喎,弱智少陣啦師兄

銷量就係得咁多,出名但賣唔好咪証明人地唔喜好依種題材
一入黎就話人弱智不如睇下數據先啦

ds3 都好似三四百萬隻 好差咩
gameplay出名虐待玩家先少人買 唔關題材事

睇vgchartz,三平台加埋,全球銷量係250萬
而且我重點唔係隻game唔好玩(我覺得依隻係好野黎),而係主流市場唔喜好姐
Gameplay都係我所講既題材一環,我用詞唔好,用類型可能好啲

同埋其實都講遠左,講返一開始會咁提到純粹係反駁上面用DS既表現力黎講MH開拓唔到外國市場姐
兩隻都係外國既小眾,其實都係五十步笑百步,MH依家先慢慢開拓到外國市場,係因為外國依家先接受到依類型既game

嗱你搞清楚海外佔主力同海外唔係銷售主力既分別未
呢樣係唔關總量事單講個比例

當兩者響外國既銷量差唔多,其實就無咩資格話邊隻開拓得好過邊隻

轉貼:

CAPCOM曾經o係2000年代初財困,
當時老任將GBA隻ZELDA小思議帽子,
外包左俾CAPCOM做,最終解決財困

至於CAPCOM同SONY交惡o既原因,
傳聞係CAPCOMo係PS平台只係得到2線廠商o既待遇,
不及KONAMI同NAMCO

芒亨攤位事件好似令到個關係更加差

----------------------------------------

關係既野其實係雙方建立既
做得遊戲業
多一個朋友
少一個仇家
萬事暢通
又或者講好難同時討好哂老任同Sony
唔通全部game兩邊出哂先係公平咩
魚與熊掌
Capcom都食老本N年啦
2017年都仲靠MH就真係好老土啦
Capcom依家空剩下名氣同技術
想重振威名需要出全新大作

轉貼:

----------------------------------------

做得遊戲業
多一個朋友
少一個仇家
萬事暢通
魚與熊掌

mh宜家應該720p既texture都做落唔少,睇之前xx pv都好似都唔差
睇下出switch 版如何再決定, 其實我冇咩玩過mh純討論

轉貼:

做得遊戲業
多一個朋友
少一個仇家
萬事暢通
魚與熊掌

mh宜家應該720p既texture都做落唔少,睇之前xx pv都好似都唔差
睇下出switch 版如何再決定, 其實我冇咩玩過mh純討論

btw當年小思議帽子真係好好玩

轉貼:

做得遊戲業
多一個朋友
少一個仇家
萬事暢通
魚與熊掌

其實Wii U已出過1080p MH
不過只係3DS版執靚少少既畫質
一雞兩味

Capcom話呢個財政年度仲有隻Switch game未公佈
E3希望有消息啦

我估計下

可能係MHXX HD版
要快出到就係食老本執靚少少畫面交行貨

又可能係龍族教義舊作或新作
Switch既機能同Joycon單機雙打好適合出龍族教義

如肯出全新大作就要還神

今年E3完全想唔到邊間遊戲公司會比到最大既驚喜

好玩咪得你理得人
又唔係開隻game J d花花草草

咪係
而且下隻九成都出switch版,繼續吹咪繼續睇人玩,好玩咪得理得佢咩畫面
另外雖然capcom好cap水,但mh邊到返炒,一路都係keep住新作->加強版->新作loop
bio無限移植先叫返炒

想佢技術有改進,換黎一句好玩就得,我唔認同囉
不過capcom係咁架啦,慳水慳力又有大把人落疊,何樂而不為

Agree
未見過有game咁厚面皮10年都用同一個engine
唔係話遊戲性唔重要
但遊戲畫的的而且確會影響體驗
利申:mhp2玩到mhxx棄坑

吓,引擎一早轉左啦

謝更正
原來已經轉左
但d畫面一樣pat屎咁

3DS解像度低,但特效其實好左好多
3GHD就好靚

起晒粒粒以為玩緊minecraft
Cap水com屌你老母搞死我隻devil may cry

好玩咪得你理得人
又唔係開隻game J d花花草草

咪係
而且下隻九成都出switch版,繼續吹咪繼續睇人玩,好玩咪得理得佢咩畫面
另外雖然capcom好cap水,但mh邊到返炒,一路都係keep住新作->加強版->新作loop
bio無限移植先叫返炒

想佢技術有改進,換黎一句好玩就得,我唔認同囉
不過capcom係咁架啦,慳水慳力又有大把人落疊,何樂而不為

Agree
未見過有game咁厚面皮10年都用同一個engine
唔係話遊戲性唔重要
但遊戲畫的的而且確會影響體驗
利申:mhp2玩到mhxx棄坑

吓,引擎一早轉左啦

謝更正
原來已經轉左
但d畫面一樣pat屎咁

3DS解像度低,但特效其實好左好多
3GHD就好靚

起晒粒粒以為玩緊minecraft

格仔獵人
其實睇返咁多間廠

Konami - 條友本來都唔想整GAME,但係家下炒冷飯出隻炸彈人都居然賣得
其實佢Winning 都係好玩過FIFA,只係冇人名冇波衫啫

Bandai/Namco - 唔係佢邊有咁多動漫GAME 出,價錢來講香港已經算好平
只不過GAME 既質素十隻得一兩隻係得

Capcom - 人地一隻生化7 已經創左VR 遊戲先河,又夠返炒多幾代主機啦
唔係整得好有人買得鬼閒有人翻炒咩

Koei/暗榮 - 佢都叫出左隻仁王......同埋DOA 呢隻Game 個女體物理效果對遊戲界有幾大影響你知唔知!

Square enix - 其實你只要將佢同EA,或者Ubisoft 比....佢同冇DLC 差唔多啫

SEGA - SEGA 就真係DLC 毒瘤,不過佢都出左隻好得既Total War: Warhammer 呀!跟住返炒返Vanquish 同Bayonetta,如果好賣整隻御姐3....嘩!日系動作GAME 都係靠佢一鋪返身你知唔知呀!

Winning好撚垃圾 玩到笑料百出就有

動漫game十隻有八隻係糞作,你講得o岩

capcom食老本

Koei 仁王係幾好玩既

SEGA有人中之龍o岩玩,我唔會屌佢住
Falcom 高質
Falcom 高質

肯完咗軌跡未
Falcom 高質

肯完咗軌跡未

閃軌真係好低質, 無論劇情定present手法都係, 閃軌1玩到一半頂唔順棄左, 閃軌2 psn+ 送左都無興趣玩, 搞到我so far都無再玩falcom d game包括伊蘇8
其實睇返咁多間廠

Konami - 條友本來都唔想整GAME,但係家下炒冷飯出隻炸彈人都居然賣得
其實佢Winning 都係好玩過FIFA,只係冇人名冇波衫啫

Bandai/Namco - 唔係佢邊有咁多動漫GAME 出,價錢來講香港已經算好平

Capcom - 人地一隻生化7 已經創左VR 遊戲先河,又夠返炒多幾代主機啦

Koei/暗榮 - 佢都叫出左隻仁王......同埋DOA 呢隻Game 個女體物理效果對遊戲界有幾大影響你知唔知!

Square enix - 其實你只要將佢同EA,或者Ubisoft 比....佢同冇DLC 差唔多啫

SEGA - SEGA 就真係DLC 毒瘤,不過佢都出左隻好得既Total War: Warhammer 呀!跟住返炒返Vanquish 同Bayonetta,如果好賣整隻御姐3....嘩!日系動作GAME 都係靠佢一鋪返身你知唔知呀!

capcom食老本

依家WE同FIFA都不停比玩家鬧唔掂
感覺上連運動game都越黎越不知所謂
剩係靚左囉
Falcom 高質

肯完咗軌跡未

伊蘇8畫質似PS3早期既game
Falcom呢D方面真係好似停留係好多年前咁
雖然話靚唔一定好玩
但至少唔好浪費左PS4既機能

PSV版呢個畫質就ok既
其實睇返咁多間廠

capcom食老本

依家WE同FIFA都不停比玩家鬧唔掂
感覺上連運動game都越黎越不知所謂
剩係靚左囉

鬼叫冇對手咩
如果mon hun肯出ps4一定大賣到仆街
直頭熱潮 勁多人出機
如果mon hun肯出ps4一定大賣到仆街
直頭熱潮 勁多人出機

依句說話好似見過好多次
外國game廠更伏

ubisoft
淨係識呃人,隻隻game都縮水

bethesda
隻隻game都勁多bug

EA
老實講我覺得佢先係dlc地獄,出d多人射擊game無故事劇情但新地圖要比錢真正垃圾

Hello Games
no man's sky
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞