細數各大仆街日本game廠

354 回覆
15 Like 1 Dislike
From software 魂系列都算救都下日系廠

FF15 就真係堅唔掂, 我未玩過隻console game 係d 大bug 唔洗刻意chok 都自己走出黎, 冇人debug 咁

其實日系廠整出黎唔日系都唔知應唔應該叫救到日系

SE 只剩DQ 係有水準

SE依家好興將FF亂搞一輪之後令人以為自己唔再做傳統RPG
但同時又會出D好正既RPG

我相信係 兩Team 人問題

FF15 就真係堅唔掂, 我未玩過隻console game 係d 大bug 唔洗刻意chok 都自己走出黎, 冇人debug 咁

應該話日廠唔一定淨係做日系,其他方向都可以係出路
我覺得sega同square算係咁,
koei先垃圾,出左黎出去全部都係新不如舊既垃圾,無雙、三國志、其他獨立game都係,呢間先係仆街垃圾廠
認命

手機game 係揾錢主流
冇咩遊戲性都要認

電視game
一係FPS
一係ACT

係得老任先會不停諗新玩法
永遠支持老任
認命

冇咩遊戲性都要認

電視game
一係FPS
一係ACT

永遠支持老任

嘩 任豚
唔講玩法講下人設

你睇下啲人設
全部 design 到成個鬼佬樣
而前都係日本樣主流
遲啲新 FF 主角都係鬼佬樣
fromsoft
atlus
sony自家d studio算唔算?多數都

Sony既GT,Gravity Rush同The Last Guardian係日本,其他都係歐美開發
認命

冇咩遊戲性都要認

電視game
一係FPS
一係ACT

永遠支持老任

嘩 任豚

咁我又唔係超死忠
我真心buy老任啲創意
因為歐美係唔識諗呢啲嘢
唔講玩法講下人設

你睇下啲人設
而前都係日本樣主流

集集FF主角都係鬼佬黎架啦

我講得清楚啲
或者咁分

日式鬼佬同歐美鬼佬

日式鬼佬
都仲有幾分亞洲人輪廓

歐美鬼佬
就真係鬼佬
唔講玩法講下人設

你睇下啲人設
而前都係日本樣主流

集集FF主角都係鬼佬黎架啦

我講得清楚啲
或者咁分

日式鬼佬同歐美鬼佬

日式鬼佬
都仲有幾分亞洲人輪廓

歐美鬼佬
就真係鬼佬

自己感受下

好玩咪得你理得人
又唔係開隻game J d花花草草

咪係
而且下隻九成都出switch版,繼續吹咪繼續睇人玩,好玩咪得理得佢咩畫面
另外雖然capcom好cap水,但mh邊到返炒,一路都係keep住新作->加強版->新作loop
bio無限移植先叫返炒

想佢技術有改進,換黎一句好玩就得,我唔認同囉
不過capcom係咁架啦,慳水慳力又有大把人落疊,何樂而不為

Agree
未見過有game咁厚面皮10年都用同一個engine
唔係話遊戲性唔重要
但遊戲畫的的而且確會影響體驗
利申:mhp2玩到mhxx棄坑

吓,引擎一早轉左啦

謝更正
原來已經轉左
但d畫面一樣pat屎咁

3DS解像度低,但特效其實好左好多
3GHD就好靚

你睇人地dark souls 3打條深淵黑龍
屌你老母地動山搖個氣勢未打已腳震
而芒亨為左諗縮數死攬3ds
十幾年都仲停留係支支聲劏雞level
結果咪一直開拓唔到鬼佬市場

好玩咪得你理得人

咪係
而且下隻九成都出switch版,繼續吹咪繼續睇人玩,好玩咪得理得佢咩畫面
另外雖然capcom好cap水,但mh邊到返炒,一路都係keep住新作->加強版->新作loop
bio無限移植先叫返炒

不過capcom係咁架啦,慳水慳力又有大把人落疊,何樂而不為

Agree
唔係話遊戲性唔重要

吓,引擎一早轉左啦

謝更正
原來已經轉左
但d畫面一樣pat屎咁

3GHD就好靚

其實鬼佬會唔會唔中意芒享風格 ?
我有個鬼仔fd唔中意佢呢啲style

咪係
bio無限移植先叫返炒

Agree
唔係話遊戲性唔重要

吓,引擎一早轉左啦

謝更正
原來已經轉左
但d畫面一樣pat屎咁

3GHD就好靚

吓?2G為止MH響外國真係仆直,但由3tri到X,外國個銷量就不斷上,外國fans亦都越來越多,咁叫開拓唔到
Falcom唔仆街啦?

唔記得仆街

Falcom 幾時出返英雄傳說3-5 比我

SE 只剩DQ 係有水準

SE依家好興將FF亂搞一輪之後令人以為自己唔再做傳統RPG
但同時又會出D好正既RPG

FF 而家除左音樂同畫面之外,基本上其他已經死曬

好玩咪得你理得人

咪係
bio無限移植先叫返炒

Agree
唔係話遊戲性唔重要

吓,引擎一早轉左啦

謝更正
原來已經轉左
但d畫面一樣pat屎咁

3GHD就好靚

芒亨主力銷售量好似多數都主要係日本
歐洲同北美加埋好似都唔夠日本銷量一半
以依家呢2個地區既遊戲市場份額黎計
其實係唔算成功

Agree
唔係話遊戲性唔重要

吓,引擎一早轉左啦

謝更正
原來已經轉左
但d畫面一樣pat屎咁

3GHD就好靚

其實係唔算成功

鬼佬係唔好依種style,就算上面提既dark soul,外國都唔算賣得特別好

Agree
唔係話遊戲性唔重要

吓,引擎一早轉左啦

謝更正
原來已經轉左
但d畫面一樣pat屎咁

3GHD就好靚

其實係唔算成功

鬼佬係唔好依種style,就算上面提既dark soul,外國都唔算賣得特別好

咁仲叫咩開拓到鬼佬市場
按番呢個銷售比例咁唔少FPS都開拓到到日本市場啦
至於DARK SOUL
好似歐洲同北美是旦一個都已經好似好賣過日本本土
鬼佬先係主力客仔啊

http://www.vgchartz.com/gamedb/?name=dark+soul

呢D就真係開拓鬼佬市場喇

謝更正
原來已經轉左
但d畫面一樣pat屎咁

3GHD就好靚

其實係唔算成功

咁仲叫咩開拓到鬼佬市場

FPS的確係開拓緊,每一作都有上升,唔係話突然由賣唔到十萬升到破百萬先叫開拓到啩
至於DARK SOUL
好似歐洲同北美是旦一個都已經好似好賣過日本本土
鬼佬先係主力客仔啊

http://www.vgchartz.com/gamedb/?name=dark+soul

呢D就真係開拓鬼佬市場喇

藝術風格日本唔好,玩法外國唔好,依家既銷量唔可以話相當好,其實同MH一樣響外國都仲係小眾,只係MH食到日本水,佢就連日本都係小眾咁解

謝更正
原來已經轉左
但d畫面一樣pat屎咁

3GHD就好靚

其實係唔算成功

咁仲叫咩開拓到鬼佬市場

FPS的確係開拓緊,每一作都有上升,唔係話突然由賣唔到十萬升到破百萬先叫開拓到啩

開拓ING 同開拓ED 係兩回事OK??
芒亨其實係歐美係開拓ING仲要進度唔錯呢個我唔否認喎

其實係唔算成功

咁仲叫咩開拓到鬼佬市場

開拓ING 同開拓ED 係兩回事OK??
芒亨其實係歐美係開拓ING仲要進度唔錯呢個我唔否認喎

我一直都係講開拓緊
希望Kojima production做到野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞