共謀打算引進BNT同國藥入台灣

338 回覆
30 Like 122 Dislike
PTT班傻鳩講啲咩同執政黨有問題有咩關係?
唔明點解今次綠營做得咁柒,呢到都要死撐再去屌個在野黨做咩
有冇截圖啊,國係指台啊麻
你都識講支共會全方位打壓啦,咁台灣咪一早應該買撚走bnt佢囉,怪就怪自己冇預依個情況出現啦

正如你打仗會唔會怪敵人太仆街而唔係檢討自己事前部署問題?
PCR當初唔夠呢個真係抵屌 不過而家應該逐漸追緊 行政塞車應該只係其一 只係一轉要至少2hours

qPCR真係好labor intensive 台灣化驗員人手夠唔夠?

如果人手夠 呢個我覺得係執政黨無得賴
前者

但今日就係台灣唔願意經代理買,
直接向原廠繞過代理買,

支共再出手阻撓,目的就係迫台灣一定要接受支那代理嘅,去達致你前者嘅效果
而家支那興寧左勿右 唔係2019點會整個台獨之母出嚟
無錯 事實就係咁
???
國藥係中國嗰支喎,覺得佢>AZ係落緊綠營面喎

仲有八卦板一早反咗綠營好耐啦 而係白色勢力嘅忠實支持者
不如用台灣人角度諗,你民進黨買咗支那代理bnt解決疫情會民怨低啲,定係死咗台灣人都決定唔買會民怨低啲
點解一定係二選一!

第三條路 搵盟友幫手
而家日本即刻同AZ廠商談判
轉讓一部份AZ比台灣
逼你老味咩人地復星上年3月就買起左個代埋喇
講到簽左約德國佬唔駛理咁
咁你屌唔屌埋除左德國土耳其之外全世界都冇得問德國買要問輝瑞啊
做生意唔駛跟規矩咁
港台支一家親,大家都支那人dna乜都係立場行先

疫情嘅嘢驚閪咩,死下人謝,邊夠抗中保台重要
你個「繞過代理」如果係講東洋製藥,上面已經引述過新聞,東洋單case係2020年3月復星主動提出,復星、BNT、東洋三方洽談,但最後因為採購量太少而破局

復星同BioNTech簽咗代理合約,蔡政府依家日日講「原廠」都無用啦,除咗做俾台灣人睇自己想買但買唔到之外毫無用處,而且台灣民眾都唔接受
呢個都未關立場事
係講緊人地原廠代理個D一早簽哂約你冇啦啦話咩原廠我要直接買
你冇啦啦話我要飛起個代理同原廠傾
原廠毀約份錢係咪你賠吖
咁你支共真係要台灣認一中原則
先比復星出貨到台灣喎
4%仔集中地
而家咁嘅情況 你講乜都冇用⋯只可以硬食
台灣不是支那國的一部份
DCARD都屌緊DPP啦
根本係做得差,得返班綠共網軍撐
目前為止所謂「北京施壓」都係府院黨方面嘅消息,如果係咁嘅話上年林全就唔使開記者會話指揮中心「吃豆腐」啦,直接話中共打壓咪得囉
民間買咪得,但係佢又話一家要中央政府簽約。
所以咪話立場行先,如果唔係因為立場問題正常都跟代理買啦,重有講規距民進黨都唔撚跟規矩直接搵原廠

到而家支那唔跟一般規矩咁撚化自己就扮晒無辜
無疫情咪大家一齊炒股自肥囉
出事梗係拉中共落水,屈做中共同路人先嘛

利申:五毛綠共死全家
屌緊DPP做得唔好
同支持中國代理同國藥係兩回事

我都屌DPP疫情控制得唔好/檢測太慢 數量太少/買唔夠AZ+moderna

但係喺支那代理呢件事上 就係唔同講法
成個ptt都依啲人咩,拎嗰一句半句嚟講

你會唔會見連登成日第一句就五毛回覆就話連登奶共?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞