共謀打算引進BNT同國藥入台灣

338 回覆
30 Like 122 Dislike
隻南亞仔唔會覆架啦
一味散播fake news
寧要代工廠貨,都唔要代理商入原廠貨
Hindsight bias 你事後睇梗係話 三千萬都買咗先
早兩日法院先話 王炳忠無罪 台灣法官果然名不虛傳
問題係台灣買左moderna做咩仲要買咁多bnt?
其實好簡單 邊個同支那買到BNT咪照收
然後再出篇官方新聞稿
感謝佢為我國抗疫作出貢獻
到時咪睇下復星係咪真係唔會中途攔截
講到咁偉大咪又係要人奶咗先比買
民主國家比人民選擇
唔關事,係陳時中自己都話過要「超買疫苗」,但轉過頭又淨係買200萬劑
Agger 不過而家啲bnt 都係復星賣
加埋3000萬 佢又冇錯 佢係估唔到其他國家仲狼死
台灣CDC已經禁止坊間自行購買疫苗
樓上有link~
台灣仲有az比你揀,所以根本唔需要bnt
有az同moderna揀,唔代表唔應該提供埋bnt/j&j etc...
日本都有三款揀,萬一其中一款好似az咁有血栓
都可以即時停用而其他疫苗都夠劑量
台灣暫時係買左係3000萬支az+moderna唔好話200萬支bnt根本一支都唔需要買
日本其實係批得兩隻打,az從來無批准過打,同埋歐洲好多國家都係得一至兩隻打唔通人地又唔民主?
乜疫苗有話要承認先可以買?
Moderna訂購總數500萬劑左右,即係只能供應250萬人,但台灣有2300萬人口,加埋1000萬劑AZ,都係供應到750萬人,仲有1550萬人共3100萬劑缺口,買1000萬劑BNT、留2000萬劑俾國產都唔過份呀,都仲未計超量購買要買多啲
台灣無法購入BNT疫苗原因曝光:新聞稿上「我國」二字不被接受
https://lih.kg/2549799
俾郭台銘買到1000萬劑BNT免費捐俾政府,DPP唔使選2024總統啦,DPP玩唔起
正常所有代理商都干預啦,如果唔係重要代理商嚟做乜鳩?

重有一開始傾買都係台灣傾先,但台灣又孤鳩寒話剩係買500萬就夠所以先俾支那一個撚手插埋嚟,怪就怪台灣當時咁撚冇遠見咁孤寒
希望郭董買到
嘩屌你咩居心
宇昌又屈蔡英文
國民黨匪幫當年害死生技發展
的確3000萬支唔夠打曬全部人,但疫苗儲存運輸有限制條件,台灣未必有咁既能力短期接收咁大量既moderna, 如果台灣已經搵到渠道去買moderna,可以慢慢再買,而且moderna產能比起bnt係少d, 但慢慢會增產,可能人地而家真係比唔到咁多貨台灣住,到8月我信會再訂到新一批貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞