共謀打算引進BNT同國藥入台灣

338 回覆
30 Like 122 Dislike
如果台灣真係有簽合約買BNT,其實唔驚唔供應
拎份合約出嚟公開,上國際法庭告囉,開誠布公講CCP點樣阻住你買
如果中共有打壓,我諗DPP一定係最開心最快出嚟鬧
但依家講得唔清唔楚,收收埋埋,前後矛盾,點幫得落手

復星三月已經同BNT合作,研究到依家係最有效嘅疫苗
人哋扑中隻野無計
繼續攞呢堆綠營側營梗圖打飛機囉
而家台灣正常人都已經磨拳擦掌想郁綠營啦
你估香港咩
陳佩琪係醫護要上前線,佢老公柯文哲叫話全部醫護都要打疫苗
台灣無得點揀疫苗下先響應打返AZ

上面仲有人話台灣咪有AZ乜乜柒柒,做咩要入埋其他疫苗

成件事幾撚嘔心
仲要陳佩琪有cancer病史絕對係打az嘅高危人士 都照打
可能我講得唔清楚,我努力咁解釋一下我既意思

首先,佢地依一年半點解可以仲咁得閒咁去改名食壽司,就係因為依家佢地個政府一開始防疫把關做得好,依個係事實

其次,台灣政府確實係之後防疫鬆懈有缺口所以爆得咁勁,但係只要人人都做好防疫措施,其實好快就無事(依個係我用香港做例子黎諗)
但係依班人就口罩又唔帶好,日日周圍去,然後又罵政府依樣又做唔好個樣又做唔好,搞到佢地要帶口罩,想打疫苗又無。然後依家国民黨搞到国藥同BNT,就讚佢地做到野,個政府(民進黨)廢既,疫苗都買唔到,但係又無諗過點解會咁耐都「買唔到」疫苗。
如果真係要「檢討」,應該要由多方面黎做,由政府、由巿民,而唔係單一方面,佢地依啲只係叫「怨天尤人」,只係識單方面屌9人,自己野又做唔好,咁仲唔夠「豬」?

最後,你都幾好笑,咁都可以拉到去黃藍立場,用你思維黎諗,我應該係藍絲,因為我仲飲緊東江水

可能你會講明明就係台灣政府防疫有缺口先出事,佢地反對政府無咩問題,不過要做到咁起碼要好似北韓咁封關先得(防疫第一,我只信北韓),如果唔係台灣爆發只係遲早既事。

總結,唔係唔俾你反政府,但係唔好無腦咁反。
你講野都幾避重就輕
咁唔通真係要一開口就問候啊姨咩?
我係用你思維去話你藍屍,唔好屈咩東江水
有幾無腦反?
啲政策係政府定立,實行又係政府,搞到有漏洞話人怨天尤人?
你呢啲正正想藍屍式思考,政府好努力,市民唔好做好自己成日屌
日本好似轉晒az疫苗俾臺灣
好似買到好多
佢依招係夾硬黎 你唔比佢入 佢就話你唔理人民性命 你比佢入 佢就可以渣你春袋 也文也武 國民黨又立功(對佢地支持者) 如果佢夾硬運過去台灣可能會搞到好大件事
PTT等緊直播民進黨政府海關銷毀疫苗
咁又唔會啦ff too much
好啊~唔講東江水~
我仲睇viutv,我應該係你思維中既藍絲

不過鬥黃藍依家唔興架啦
依家興鬥紅

回題
防疫係要兩邊(政府、巿民)做好先至有效
上面我都講左「防疫第一,我只信北韓」
除非做到北韓咁樣鎖國
否則台灣爆疫只係遲早既事

點解我會話「唔係唔俾你反」
台灣政府依家就係覺得自己防疫關口做得好
完全無爆疫之後既方案
疫苗又因為「国家問題」而買唔到
仲要缺電缺水既問題一次過爆出黎
依啲係政府既責任咁就梗係反爆佢啦!

你自己口罩又帶唔好,一味就做「防疫缺口」咁怨天怨地,依啲就叫「無腦反」
同香港個啲唔帶好口罩又罵政府既呀伯真係無分別
其實你做乜鳩?你反支共又點?我話知你咩顏色,但你完全係用緊啲市民唔防疫搞到咁既港共思維
「疫苗又因為「国家問題」而買唔到」??
依家地方政府同商家話自己買,陳時中死都要全部政府傾,依家係邊個阻住防疫?
好嬲好嬲,中共搞到台灣冇疫苗。
但係自已又唔能打,覺得疫苗打死人。即係乜能意思?
以支那人仆街法一定係假BNT (包裝係BNT, 實則係國產垃圾) 俾台灣 之後真BNT俾中共高層特供
我問你做乜鳩就真?我好地地講台灣野
你就係要插隻顏色俾我

我係講「都幾多人」唔係「全部人」
你文盲定係無腦?
一係你話俾我知係全球化之下點做先可以令病毒入唔到台灣?
我就係覺得我可能講得唔清楚先再認真覆你
你就一味執著於「政府無做好巿民唔反得?」
我都答左你台灣政府確實有缺口
你可以反佢,但唔好無腦反
自己既防疫責任都要做好
你就執住「港共思維?」
我上面都講左防疫係兩方面都要做好先有效
你就係要話我只係藍屍思維

「疫苗又因為「国家問題」而買唔到」
我講左依個係你可以反對政府既事

我再重申一次!防疫係要兩方面(政府同巿民)都做先有效
唔該你睇清楚我講咩先!
可能我講得唔清楚,我努力咁解釋一下我既意思

首先,佢地依一年半點解可以仲咁得閒咁去改名食壽司,就係因為依家佢地個政府一開始防疫把關做得好,依個係事實

唔全然,係台灣撞正天時地利
19年下旬中國開始禁止人去台灣旅行,所以一開始嘅源頭已經自動堵截
台灣要到武漢封城當日先停武漢直航,2月頭停大部分中國直航
台灣首例正正係從武漢返嚟嘅台商,但好彩無爆開
所以頭兩個月比台灣有時間做準備,之後入嚟嘅keep住隔離就得
簡單粗暴

其次,台灣政府確實係之後防疫鬆懈有缺口所以爆得咁勁,但係只要人人都做好防疫措施,其實好快就無事(依個係我用香港做例子黎諗)
但係依班人就口罩又唔帶好,日日周圍去,然後又罵政府依樣又做唔好個樣又做唔好,搞到佢地要帶口罩,想打疫苗又無。

你上面防疫做得好就盛讚政府,到爆發疫情就直接推卸落群眾身上,唔做好防疫
點解你唔講吓個今次源頭出响邊?係DPP嘅立委范雲呼籲3+11嘅隔離措施,短過平均潛伏期五天時間
以及諾富特酒店容許隔離者同一般住客同住而傳染

然後依家国民黨搞到国藥同BNT,就讚佢地做到野,個政府(民進黨)廢既,疫苗都買唔到,但係又無諗過點解會咁耐都「買唔到」疫苗。
如果真係要「檢討」,應該要由多方面黎做,由政府、由巿民,而唔係單一方面,佢地依啲只係叫「怨天尤人」,只係識單方面屌9人,自己野又做唔好,咁仲唔夠「豬」?

你DPP執政,過半立委,乜都做唔到,快篩PCR疫苗病房樣樣無,都唔比人批評
你有追開佢哋記招之類,指揮官陳時中根本係狂妄到極
我都唔想貼藍營啲人出嚟,但你陳時中真係柒喎
https://www.youtube.com/watch?v=h2Yu9VD2QOM
日本送疫苗你仲要講「若要進來要早啦,晚就沒意思。」
https://www.rti.org.tw/news/view/id/2092778
台灣唔係買唔到,你唔好鳩UP,但當初講好第一季嘅COVAX,第二季10m嘅AZ去咗邊?
搞大內宣呃啲人民就叻!坐係辦公室望住啲數據就鳩UP雙北空病床數目
你後半句口吻同港共一樣,「市民唔用安心出行,唔打疫苗blahblahblah」

最後,你都幾好笑,咁都可以拉到去黃藍立場,用你思維黎諗,我應該係藍絲,因為我仲飲緊東江水

可能你會講明明就係台灣政府防疫有缺口先出事,佢地反對政府無咩問題,不過要做到咁起碼要好似北韓咁封關先得(防疫第一,我只信北韓),如果唔係台灣爆發只係遲早既事。

總結,唔係唔俾你反政府,但係唔好無腦咁反。

政府唔應該無腦反,但可以無腦撐
其實岩 , 點解香港唔爆係因為早期全民自救人人搶口罩直到而家都個個仲帶緊 , 就算政府唔想停不斷制造缺口 , 都令唔到香港大爆發

而台灣市民都有問題 , 無論你做得幾好 , 點都會有機會走漏眼 , 市民搞大型活動口罩又唔帶 , 探下發燒呢D最基本野又冇做 , 始終全球都爆緊 , 冇可能活係平衡時空 , 只要走漏一個咪又會好似而家咁

不過台灣冇既啦 , 識好多台灣人都已經咩都屌民進黨 , 佢地已經去到讚好緊中共 , 不停踩緊英文屌佢入晒中共數 , 仲話要打國藥 , 比台灣自行研發搵台灣人做白老鼠個隻疫苗好。而呢個都係事實好多後生都係咁講緊 , 所以中國又嬴 , 已經唔洗武力攻台 , 因為佢地已經講緊下次選舉一定改投其他 , 柯P呢D共諜好大機會當選

所以呢個武肺係人為定擺明 , 大家都心中有數啦 , 邊個地方唔聽話個個地方就爆到9彩
日本人自己唔想要AZ嘛
現在台灣人理得你藍綠紅
有疫苗打就好 買又好送又好
邊個阻擋疫苗就係鬼
現在dpp根本玩緊火
日本夠疫苗 大量bnt/moderna起手
人地有得選擇 人民當然唔會打AZ
送比台灣兩家好
台灣政府俾人踢爆原來一早寫咗BNT有緊急授權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞