共謀打算引進BNT同國藥入台灣

338 回覆
30 Like 122 Dislike
台灣個邊屌晒鬼啦 依家勁多屌7民進黨玩政治
AZ根本係臭朵到傻 早排得AZ比人狂屌
台灣個邊又死都唔會同復星買biontect
又比人屌玩政治 為左反而反
如果批佛光山/日本而唔批郭台銘,又會有雙重標準之嫌,我估一係全部都唔批,一係全部都批但文件上拖住郭台銘拖到八月高端上市

當年蔡英文投資宇昌生技做埋董事長,今日高端未有疫苗但個股價升幅超越輝瑞,而政府擋曬外面啲疫苗,好難唔令人懷疑
BNT咪又係共諜 打毒針都係助長極權
明明係復星賴皮 China 當greater China

Btw
咁iPhone, Lenovo 點解唔禁用?擺到明支那生産喎。
我覺得郭董唔會買到 一定要佢跪咩 中國台灣 唔好睇小加速師

佛光 日本 應該批 唔係就真係自招嫌疑加外交危機
http://at.cdc.tw/JU4g4v

政府BAN撚咗啊
要係政府自己同原廠傾先得
笑撚死,莫德納入口就可以西班牙製
另一邊廂就係咁講必須原廠先買先用
鴻海集團創辦人郭台銘在立法院民進黨團總召柯建銘協助下,向上海復星購買500萬劑BNT疫苗,知情人士昨天證實,在蔡政府同意下,衛福部疾管署和上海復星都已進入雙方律師洽談合約階段,但採購計畫最後仍生變,瀕臨破局,上海復星國際董事長郭廣昌向我方傳達的最新訊息表示,他還沒有放棄。

針對最後洽談破局原因,我方指出,問題發生在上海復星內部,可能受到壓力,最有可能就是中國大陸的壓力或干預。但永齡基金會執行長劉宥彤昨天替郭台銘發表三點聲明強調,媒體報導有關於北京政府、國台辦等政治力介入,事實上,上海復星、德國BNT的疫苗是完全一樣的,雙方與美國輝瑞之間是屬於商業合作模式,甚至早在美國輝瑞之前,上海復星就已經在這個合作案裡面了,跟政治沒有太大的關聯性。

劉宥彤表示,中國大陸及國台辦沒有干涉購買疫苗,且郭台銘認為「政治要為經濟服務」,希望台灣減少政治力,讓大家儘快有疫苗。

藍營另有知情人士指出,上海復星在今年初就有找鴻海談疫苗採購,當時接觸的是鴻海董事長劉揚偉,而上海復星內部有兩大派系,一是復星醫藥,另一個是復星國際,劉揚偉接觸的是前者,柯建銘參與的是復星國際,政府採購最後為何生變,問題恐不單純。

柯建銘表示,郭台銘在23日和他討論這件事,台灣希望能向BNT購買,而BNT也願意出貨,數量算在上海復星的額度也沒關係,最後就是簽署三方合約,一度也已談妥要買500萬劑的BNT疫苗,但最後一刻卻被推翻,25日開始便沒有回應。
南亞仔,份約係邊啊,你話寫China
定其實係greater china自己扮傻
99%又有戰狼
中央簽約買到就唔使民間出手啦

鴻海出面買,公司對公司,無政治問題;你偏要政府出面簽約,擺明等中共出手幫你擋唔使自己做醜人
鴻海嘅事,我覺得高虹安同劉宥彤嘅資訊會準確過DPP
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-03-31/china-s-fosun-says-willing-to-supply-biontech-vaccine-to-taiwan
人哋BioNTech簽約係Greater China
你條南亞仔就成日詐傻扮懵
有人唔做去做綠共隻狗
無 依d野你知我知無用 佢地d普通人只會覺得你民進黨玩野
佢地普遍係''係啊 復星係仆街 你咪照入囉大佬 唔通用條命同佢博?
反正都係德國廠 你唔好依家玩政治啦''

同埋台灣個檢試真係得啖笑 校正回歸比人串到
呢個當然 不過郭董亦都唔可能承認畀人收皮
原廠既意思係總公司wo, 關邊到整咩事?台積電係美國開廠唔通d晶片又唔係台積電既貨?而家個問題係有無經代理,有就唔應該批,你點知間代理咩背景會唔會加左d咩落疫苗到先比你
中國未批Biontech比中國用 而復星只係代理左大中華地區
所以復星堆貨蟹晒兼就過期 所以其實復星係好想賣到比台灣
唔採購,就冇油水
CLS 擺明係局咁都去
BNT疫苗喺大中華區由復星代理、世界其他地區由輝瑞代理,全世界都無可能同BioNTech直接買
我聽得最多 民生最重要 只要是有效的疫苗就應該要 不要再說甚麼國家
不過台灣原來得封關個下準 入面個d廢到
檢測又狂錯 又做唔倒大規模檢測 仲要整個校正回歸
老實講 再係咁 民進黨今次真係收得皮
蘋果未奶到 要台灣承認一個中國
先可用iphone
2021講2022 24 真係太遠 而家嘅局勢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞