共謀打算引進BNT同國藥入台灣

338 回覆
30 Like 122 Dislike
咁呢樣又合理既
一陣間搖身一變鴻海威脅返中央咪大鑊

dpp佢地搏自產疫苗我覺得搏得過
咩叫大中華區本來兩邊定義就唔同除非你合約寫明支那,香港,澳門,台灣,但如果真係寫明根本一開始傾都唔會傾,而家係傾傾下bnt突然反面就肯定有人搞事,台灣有心玩可以要求德國法院釐清大中華區定義不過台灣都唔需要咁玩,反正已經成功買到moderna
人命在前,依家台灣每日死幾十人,但又無疫苗,而指揮中心莊人祥都確認咗復必泰=BNT,全部德國製造、安全無虞,就好難用政治理由說服民眾為咗DPP一啖氣拒絕進口全世界最好嘅BNT疫苗

DPP啲側翼之前仲要造謠話BNT係中國製瑕疵品,被人民識穿之後仲要繼續擋,自然民怨沸騰
支那真係好卑鄙
疫苗依d醫療野都要用政治凌架一切

支那本性就係咁惡劣
BNT可以留低 國藥一定要BAN
其實上次都差d收皮啦唔係777同中共搞獲勁既
嚇到d台灣佬尻都縮左 本來今次果斷封關又創造神話
點知轉過頭就破功 不過依個都算係台灣百年問題
官僚執行效率慢 唔會變通
你有疫苗都唔會即日解決到個疫情 而且今次復星可以 以後後患無窮

香港第二批bnt都怪怪地啦
唔好睇小加速師
之前林全間東洋製藥同BNT傾,復星係知情而且有參與,應該已經確定咗大中華區個定義

相關人士還原事件指出,上海復星醫藥去年3月就跟BNT取得中國、香港、澳門和台灣的BNT疫苗總代理權,去年9月,上海復星透過代表向東洋藥品表示可以轉讓BNT疫苗在台代理權;當時東洋董事長林全判斷,各國都是由政府出面搶購疫苗,台灣政府要取得疫苗相對有點困難,跟衛福部確認後,才決定出面幫忙買疫苗。經過BNT、上海復星、東洋三方協商後,東洋取得BNT有條件授權書,原意出售一千萬劑到三千萬劑的疫苗給台灣。

不過,後來衛福部陷入各種斟酌考量,BNT將兩週時效的授權延長到三週,最後卻得到衛福部只要購買兩百萬劑的答覆,由於數量太少,BNT、上海復星都很光火,此案破局。指揮中心發言人莊人祥後來表示,東洋沒有取得授權書,讓隱忍的林全受不了,召開記者會,直指這種說法是「吃東洋豆腐」。
https://www.wealth.com.tw/home/articles/31821?fbclid=IwAR2SNSSWHh-TPBhdYiBmwq1-JRy05cYI35lek6oo1LZDPDWEUaffKrln7jM
經過BNT、上海復星、東洋三方協商後,東洋取得BNT有條件授權書,原意出售一千萬劑到三千萬劑的疫苗給台灣 拗掂先㗎

200萬都少⋯ 當日咁嘅情況 你買太多咪又係畀人鬧哂錢
中共話送俾台灣 政治效益重大咗
連登仔自己都唔打疫苗,係到幫台灣諗乜野姐,一齊叫台灣唔好打啦,打能死人架
咁如果鴻海買到1000萬劑BNT無償捐獻俾台灣人,2024年總統當選人就肯定係郭台銘,DPP在政治算計上一定要擋,但人民明顯唔接受呢個時候仲計較2024選戰攻防

無奈郭董太有錢,癲到出120億台幣將民進黨置於兩難
郭董做總統 我唔怕 只係佢點搞掂kmt 班統班⋯
我覺得北京願意賣呢個人情俾郭台銘,畢竟由鴻海出面公司對公司買唔會有政治問題,復星又有錢賺

反而真正攔路虎我覺得在DPP,一為面子唔想危急關頭要靠大陸代理嘅疫苗救命;二為2024選戰考量唔想俾郭台銘做台灣救世主;三為國產疫苗利益
南亞仔你條網軍啲思維特別奇怪,
邊個國家疫苗唔預多?

唔係夾定都好難信
支那明顯唔信郭董 佢同美國太fd 而家唔係胡溫時代 要寧左勿右
你接受到代工廠,係唔接受代理
得嘅
連登仔個龍門不嬲任佢擺,都唔係第一日既事 ..
而且日本又有廠
白俄迫降法
香港買3種疫苗個劑量係每人一劑,科興、BNT、AZ各750萬;一人打兩針,理論上可以供應1.5個香港人口。按照比例計算,就算有多種疫苗選擇,台灣針對單一種疫苗買1000~2000萬劑其實都係好正常。陳時中自己都話台灣會「超買疫苗」

陳時中今天出席由福和會舉辦的「健保國是論壇」,會後受訪時表示,各國會持續買到超過需求的量,台灣也會這麼做;他也透露,昨天他和指揮中心的專家們開會討論疫苗到晚間7點,要持續蒐集相關情報。
https://health.ltn.com.tw/article/breakingnews/3310550

即係其實復星根本無攔你,係台灣自己買太少導致BNT選擇放生;咁咪即係話DPP所謂「中共阻攔買BNT」根本係「綠色認知作戰」,真正攔路虎係DPP自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞