真巴絲一定噴香水 (12)

1001 回覆
6 Like 15 Dislike
排ACF
tg: lihkgfrag
有無巴絲都鐘意penhaligon’s Juliper Sling?
買左Scent Library噴過覺得好香好香,但好似唔long lasting,同埋要好近先聞到
有無long lasting啲既相似款推介下?
同問🙏
juniper sling真係好正
我覺得呢類香調好難long lasting
同埋暫時都冇發現有咩可以取代
啱啱上台灣Dcard 見到有人問一樣問題
之後有人話愛馬仕之旅同埋D&G light blue 都似
不過我見light blue呢個系列出咗幾支,諗住試咗先決定
$19xx
Aesop真係好少討論
所以想買前上網搵評論都難
最實際就一定係落鋪試
所以撞香嚟講應該都唔怕
早幾日聞完好心動係理想中嘅玫瑰木調但19xx有D難落手
坦白講 本身呢支香水討論度係極低
玫瑰香水市面上又有好多類型
呢支前調嘅玫瑰只係佢嘅外表
更加多係一朵玫瑰花下面嘅根同葉味
個人覺得調性嘅變化有啲似TF Rose prick
建議有海港城coupon先好買
入咗Miraceti之後諗諗吓都係Erémia 好啲
但erémia噴喺衫度都散得好快
Miraceti 雖然幾特別但感覺好似唔係人人都carry到咁
inle係幾好 但係retail個價就唔係好值
hwyl 同karst都有用開
rozu之前有用
個人覺得hwyl long last過karst
rozu>hwyl>karst
Karst之前試過噴上手
下晝3-4點噴
去到夜晚九點都仲有啲後調聞到
覺得個種好似有少少金屬味嘅後調都幾特別
相比Tacit 同 Erémia 都算耐,呢兩支真係2-3個鐘就冇
7080捨得用呢個價買香水都一定唔會揀memo
Chanel 1957勁香
勇士
仲keep得耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞