計劃進修PhD/Research討論區(19) 早知如此, 何必當初

1001 回覆
12 Like 3 Dislike

終於得返閒,l個m先
完sem 就身痕想睇書搵嘢學真係屎忽痕

好耐冇見啦ling巴打

最近睇緊咩書?

hi 近排有身後事要搞完全唔得閒,連seminar都冇去(況且山長水遠返cu真係...)
琴日買咗幾本書 有本係商務譯嘅Žižek嘅event 暫時睇落幾有趣

btw有追po,睇完覺得根本我冇嘢係識
如果想學comp ling方面嘅嘢係咪應該由coding學起?有冇一d reading 推薦?

我都係幾日前先開始學咋喎 應該問返擇巴

我主要睇緊jurafsky and martin去學comp ling(因為我打算r jurafsky做phd advisor),另外都有繼續睇返平時睇開嘅syntax、typology、hist ling嗰類嘅書,同埋一啲唔同嘅stat書

我coding都只係停留係for loop同while loop,頂到盡都係知道method同property係咩咋 應該可以learn by doing掛(我會嘗試將jurafsky and martin啲pseudocode變做c++去implement)

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞