[英國巴絲入]英國返香港遙遙無期2

749 回覆
7 Like 78 Dislike
new post
好麻煩 返去隔離完得翻兩個月到又要翻uk
仲諗緊飛唔飛
今日CX機Check in完 報告
TLDR: 無人check出境declaration

Check in前CX地勤會叫你填同check
1. 英國出境declaration
2. 香港入境declaration
3. Download港共垃圾居家抗疫app

之後會check你
1. Test result cert
2. Cert of accreditation
3. 隔離酒店booking
Hard/soft copy都得
呢三樣會每份嘢都影相留底 同有份國泰自己嘅declaration form要你簽

Check in同security check就同平時一樣
不過就無人check我離境declaration
(地勤都話只係有機會check)
已到香港 基本上檢疫情序同網上睇嘅一樣
唯一分別係我係喺機場其中一個衛星登機樓到做而唔係亞博

大致上係咁:
1. Check入境declaration form qr code, 有就直過, 無就叫你行埋一邊填
2. 唔知點解過多次security check i.e. X光機
3. 交declaration form(scan qrcode), 對證件, 之後會俾個牌你, 上面有個barcode, 同埋透明膠袋入住test用嘅樽仔
4. 做test, 都係挖鼻
5. 對declaration form電話號碼, 會打一次俾你
6. Check文件, 會睇哂pre-flight test result, certificate of accreditation, 同埋隔離酒店booking. 無問題就會俾檢疫令你, 記住唔好收埋檢疫令, 之後幾個station都要睇
7. check有無裝居安抗疫app, 有就幫你戴手帶同俾張教學你
8. 分位等result, 會俾個座位number你, 同埋可以攞水 小食 三文治

基本上一路指示都好清楚, 前後一個鐘多d, 不過要行好多路咁解, 我攞電腦隻手就嚟斷
等咗兩個幾鐘終於出result
可以攞住檢疫令去入境同攞行李
呢度都無咩特別 係會有個人派d消毒紙巾俾你消毒行李

之後出到去佢會安排穿梭巴士車你去你間酒店 佢睇返你檢疫令 再安排你坐邊㗎
不過好笑係你上車前佢會有部機噴嘢消毒你行李 咁你之前又派消毒紙巾

由落機到上車依家用咗四個幾鐘
2個幾鐘咁快,上年聽人講話要等十幾個鐘

Lm
跪求檢疫酒店分享同推薦
文華東方酒店三餐好食 又舒服
咁貴
睇你咩日子返
基本上冇乜邊間你揀 好多都好爆
我應該要等第4輪,因為横跨左6月19
主要都係睇市區酒店啦 屋企人朋友拎嘢俾你都方便叫外賣有多啲選擇

但如果對食冇乜要求嘅話 機場富豪係一個唔錯嘅選擇夠平又舒服
物色緊有浴缸既
有冇6月15 ca巴打?
迫人坐因航
知唔知點解上唔到機?
book 在23 號ba ,有d淆
究竟BA同CX有咩分別有冇details
有冇巴絲打係用呢一間?
https://vivoclinic.com/shop/tests/
我已經Book左,但係佢地好似唔會provide certificate of accreditation,要自己去ukas check
打左去問,佢地話用個 ukas reference number 去ukas 官網到可以作為proof 。希望真係得

我用呢間 不過係個staff睇住你自己swab
佢出嚟test result係寫Randox

之後用呢張就可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞