成日聽人話用份首期黎投資回報仲高,係我計錯數定點?

236 回覆
35 Like 40 Dislike

升得多自然跌得多
升得慢自然跌得慢
但個topic嘅問題
係股票vs樓概回報%

樓就係升得慢又跌得慢果種
股就係升得快跌得快
冇抵觸
一定係投資回報更加高
只要係一隻股票低位嗰陣買入
再喺高位放
回報一定大過買樓
做按揭有借錢 100變1000
你買股票孖到10倍一樣回報好高
要睇你有冇地方住,一般人要租樓就長遠比較難贏供樓。
唔使交租應該投資股票/基金著數。
錢就得一舊
買左樓就無錢滾大佢
所以我都傾向租樓加炒股
傻西, 唔識嘢就返屋企打飛機啦, 唔係咁計
笑撚死人
呀媽係女人?
咁你想點計? 分身
咁實際結果就係買樓賺多呀 傻仔
原因係你買樓先做到呢槓桿 唔識就收皮啦
銀行會唔會俾你咁高槓桿買股票hold 3年
可唔可以用腦諗嘢
買600 萬既樓既借貸能力點借到相應既tax loan 呀
除佐爆倉既風險唔同
股票孖展既息分分鐘平過你做樓按既息
連登仔個個股神, 好快全部full pay 買樓
所以呢?未話咗兩回事囉
相信好多連登仔最多都係4字頭,唔講考古野,只講最近20年
請問依20年有沒停升兩年或以上?
你真係唔識㗎喎
你tax loan 嘅投資點會同買樓回報一樣呀
回報唔同, lump sum 都唔需要同
仲要低風險
呢三年CCL邊有升過,咪玩啦,5%升幅根本做唔到

淨係同期美股買SPY或QQQ已經贏9條街

再講,如果你用首期筆錢買既係bitcoin.....都費事講了,計落怕你傷心

再者,樓要槓桿到盡先贏到其他資產,風險管理角度已經輸晒
息咪差唔多
但而家講有啲馬後炮
三年已經過去
據悉,原業主於2017年2月以約760.4萬元購入上述單位,持貨至今約4年,現轉手帳面賺約319.6萬元,升值約42%。石家誠指上述為柏傲灣本月首宗二手成交,目前屋苑有70個放盤,最平叫價630萬元。
你呢個case又賺住又賺價
QE環境下,股+幣升咗幾多倍?個CCL夠膽死三年都唔升,睇得出係幾咁垃圾嘅資產類別,仲要叫人接貨嘅人係咩心態。

唔馬後炮,未來3年,香港樓都係會跑輸其他asset class架喇。如果而家拎幾十萬買樓首期,輸機會成本輸到仆街。
你未供完層樓+唔會賣嘅話
你係冇多左錢,你只係少左債
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞