成日聽人話用份首期黎投資回報仲高,係我計錯數定點?

236 回覆
35 Like 40 Dislike
我唔知你個30萬點黎, 但我係係19 年年尾插緊果時買樓。

20年中升到最勁果陣係差我成交40萬, 但20年尾又插到少過成交10萬,近排又升到破埋20年高位。聽落好似好正常,但你諗深一層姐係個價一破頂就有人賣, 好難話咩年年30萬+咁嘅回報。我覺得買樓唔應該以年回報咁睇, 而係中長線咁睇。 股市好係因為佢可以好短時間易手買賣賺錢,唔似得樓咁要諗好多野。

我唔知你有無玩過monster hunter, 隻驚你用雙刀同大劍都係可以屠龍,不過前者可能係咁密食打怪, 後者一野儲氣打野勁嘅。 大家都可以完成任務, 不過個方向同preference 就截然不同, 股樓情況其實都一樣。
如果未有樓,唔同交住租買reits咩
緊係買樓

唔通誠哥仲同你買樓收租或者買reits? 佢玩start up
小弟夠膽喎 一隻股票重要過千萬,收股息去交租。

原因:想住超大單位,又唔想買住。 因為覺得未來三年大價樓唔會升得去邊。

奉勸:大價樓先好考慮用呢條 formula。(因為大價樓只可以借 5成)

要圖可以問我隻狗 3zero 攞,佢應該準備入嚟
VOO 可以開十倍槓桿
gme5蚊 買 bitcoin eth 呢類加密貨幣 幾百蚊渣咪係lo 安安全全 而家買人地就幾百幾十你就幾萬
講撚到買樓唔洗 交易費用
一係就知你唔撚識

你6球樓 1球上車
頭幾年還息都還到你仆街啦
係呀,你大單位比5成買唔過,但我就用高成按揭買左先,之後其他錢再投資,因為始終唔可以集中係樓市或者股市
你講到包賺 咁乜嘢產品都得啦 加上你供樓係要每月放錢落去供
香港樓好難再大升
但股份就可以個别去睇
買樓成本
保費 175500
律師費 10000
佣金 60000
裝修 250000-300000
一共50-55萬,佔樓價8.3%-9.2%

另外每年管理費地租差餉火險,出租又計埋續約佣金家居保險,每兩年一次修葺費(未計遇到租霸),空置期,租金收入報稅

自住ok,投資不了
買樓會安心少少,輸唔死,股票好大風險
大價樓根本你計返租金減管理費、地租、5成貸款嘅利息,都無乜錢淨,攪手但求打個和
你俾首期係有孖展 你投資1,000,000嗎盡佢咪一樣
投資最弊病係個個以為自好叻

最後收皮
俾個低成數按揭累死..... 其實好多人供得起,但係下下都要人哋攞一二千萬現金出嚟買
尤其上年嘅牛市股神,結果今年就輸到仆晒街
最慘係輸左好難追返

你有100蚊,升一倍就係200

你跌一半,就得返50$

50要去到200要升4倍...
你借100萬買600萬嘢
同你直接用100萬買嘢

真係可以咁比較咩?

利申 唔識計數
唔洗供?
我見好多人都覆話供樓有好多固定支出,
但如果我唔投資樓而用首期100萬做其他投資,但要租樓住
租樓我睇過同一個屋苑租金約$13500,咁呢$13500都係固定支出喎
當然要供,但唔供就要交租
你仲未計埋管理費地租,加埋一個月都20000$ 一年24萬
但租樓10000$ 一個月 一年12萬 ,你本身有100萬 買股票一年5%收息$50000 cover返你租金 即係一年只需要比7萬蚊租金 比你買樓一年支出平17萬,再將17萬擺入去再投資 下年cover租金又多左 又多左錢出黎再投資,同埋上面條數淨係計收息,仲未計股票既回報,總括,複利息效應下加埋股票升幅,租樓係好過買樓。
明白,但我target 個屋苑最平要13K租,當然一年都比供樓慳80k左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞