成日聽人話用份首期黎投資回報仲高,係我計錯數定點?

236 回覆
35 Like 40 Dislike
如果係你嘅第一層,而又真係好有住屋需要,應該上咗車先。

依家超級低息,就算加幾次息都係低。

借盡佢無壞,如果你能夠輕鬆供得起。
btc annual growth much more than 30% lol
then why don't you buy 2m or even 3m 8%? simple tax loan can do
等我答你
由7,8年30萬本
當時夠俾首期有突
但去炒股
先贏30萬
之後儲多廿萬
再係股市執個double 去到around 200萬左右
之後再儲多80萬左右
依家炒上700萬
依家呢個數full pay都夠
人地就講上車盤,你一開波又突個龜頭出黎講千萬以上樓,刷完負皮死返出去啦
係話俾佢聽$10m或以上嘅樓你先好諗呢條formula

有冇咁難明呀 樓上全部都理性討論,係得你條葡萄狗發癲
人地首期1M,你講黎係咪多尻餘呀?
其實你係咪好渴望乞到連登仔認同你投資天才?
但又無人理尻你
咪就係叫佢唔好諗囉

繼續葡萄啦
依你邏輯,講上車盤你又入黎做乜尻,死返出去啦 入黎乞認同

7,8年30萬本買第一層,中途加按1開2同2開4
現在有樓有錢唔好咩?
我現金 $1X,000,000 一嘢轟落去 1997.HK 12.HK 係幾叻㗎

買完第二日,叫你買,又話 1997.HK 垃圾
又話咩炒股票,投機乜乜乜 ......

記住一句啦,長線投資 vs 短線炒賣 ....超大分別

咪就係叫佢唔好諗囉,你睇吓你嘅智商低到
樓我已經有
依家樓主係講緊回報嘛
咁我概股票回報實大過當年買樓概
又冇借過錢 冇風險

買樓按上按 係爽
不過咁玩法 計番D息都幾百萬
又要俾大筆税政府

同埋我依家冇樓按 借稅貸買野玩話咁易
無人理尻你呀 好渴望乞連登仔認同你投資天才
同埋你可以咁睇
你見我個投資回報係double double 上
如果咁好彩估中多幾次個走勢
其實已經係有半億
人地從來都無諗過千萬樓,提又你自己提,跟住叫人唔好諗 柒左就柒左啦弱智
有料嘅,就用理據 prove 我條formula錯

無料嘅就繼續鳩噏
一聽到10,000,000就跳制
我好贊成租大價樓,不過屌緊你戇尻尻啫
樓主首期1M,你又提千萬樓乞認同
REITs 有咩推介
無得駁? 執葉律師乞連登仔認同當食糧?
你講到必然以倍數賺咁喎
只可以咁樣講
唔係必賺
只不過我經歷咗三次股災都可以全身而退

樓市都就係一樣
只不過係週期長幾倍
跌市未黎遮
唔通你覺得樓市係必賺
但我講話係每年5%增長唔係講緊倍賺咁離地喎
同埋比較擔心一樣野
正如之前有位巴講佢點醒左我,100萬投資如果跌左50%,我好難用50萬黎追番上去再加上我已經冇本去溝貨

So far樓市跌50%機會比較微(以我做左30年人睇)同埋即使跌左我可以一路住住等佢回血

我咁諗岩嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞