成日聽人話用份首期黎投資回報仲高,係我計錯數定點?

236 回覆
35 Like 40 Dislike
見你咁積極回應,但已經無乜人理你條傻尻
睇左,18年年中到依家,係三年,依家係2021年?
咁三年 三年前買樓到而家 問銀行借錢做槓桿既人,根本無賺過錢 以樓主個樓價為例 一個月供萬七 我當佢每月七千係利息 加埋管理費 地租 一個月9000 一年10萬 三年30萬 加埋買樓印花稅 按揭保險費既雜費等 差唔多50-60萬。 而家一蚊都未賺到,要倒貼50-60萬出黎 何來一個月5%
首期拎去幣圈sh4年至少都full pay啦
樓價600萬 月供17000 首期連雜費100萬?
點計出嚟?
你話四年,我指出唔係四年姐。你咪繼續租樓囉咁。
我都係跟返個事實用數據同你講姐 不過都明,根深蒂固
你都根深蒂固到三年睇左四年。
其實冇野係賺硬 有人鐘意低風險穩穩陣陣 有人鐘意高風險高回報 冇話邊樣岩
咁都唔係牛皮咗幾年嘅,中間波幅都有啲肉食,如果真係睇嚟緊都係copy 同一個trend,咪睇位開十倍,下個高位再換股票囉
冇錯,10%都話可以追,兩成幾~一半真係慘
買唔到樓既人咪會用呢套9up偉論扮醒目囉
樓你可以唔理佢訓住賺
股就正常輸多贏少
今年算好㗎啦....比著上年,大把人衝入嚟話買美股乜乜乜
我個人兩樣都有玩,覺得股票同樓市冇得直接比較,買樓賺住賺升值,股票好似上年咁龍未爽,拜登條仆街上場後未好過,望住個倉上上落落妹下妹下都上唔返高位
睇財經台啲巴打都係叫春哭喪多
全倉標普仲未有大回調加注
?
我SH新經,有排先返ATH家鄉
賺?有冇睇我上面講嘅嘢
即係9按上車先?
樓按本身就係超高槓桿嘅產品
你攞有leverage嘅600萬同冇leverage嘅100萬比?
上年回報數字上係輸咗比VOO/QQQ,未來香港樓市+租金有咩因素會導致好似以前咁龍?
不過有錢買得起樓投資果d人好多都會買埋股票
通常股票輸哂所有錢先會諗買樓不過已經買唔到
你呢個問題係 debt financing 同 equity financing 嘅取決。基本上你係要睇大環境點先可以下定論,而無論你借同自己出個本都一樣可以poor/well performed。
首先, 個個都搵到跑贏大市馬咩

第二,你有無諗過樓價升跌? 最新好多樓都係價升租平/跌。

第三,1萬蚊租一個月,市區有無250 呎
一開波已經建議樓主買樓啦

人哋唔會夾硬嚟,知道做唔到 / 或者承受唔到股票嘅風險就唔做.... 積極面對現實

唔會好似你條葡萄狗咁用唔到條formula就發癲
如果自認係平凡人
有自住需要
買一定係好過租
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞