成日聽人話用份首期黎投資回報仲高,係我計錯數定點?

236 回覆
35 Like 40 Dislike
普通人已有一層自住樓既話,我認同股市回報較樓可觀。但租樓買股我覺得幾risky,尤其本金唔大,樓主已計左條數出嚟。你個本幾千萬我唔comment。
用槓桿買你死鳩左啦
舊年3月股災你一早輸到破產
印花3%
律師 0.2%
地產佣0.5%

總共3.7%

10% 雜費
我律師0.2% 相熟價
租樓10000 租劏房?
樓主買500幾萬既樓可以有幾大都係300幾呎
邊句講按揭唔使息?
你自己都識講樓可以借十倍,IB可以借幾多?一般人又敢借幾多?
我樓同美股都有玩,個人感覺樓零壓力爽賺,股票做牛市股神未爽囉,上年大牛市帳面賺成60萬,但今年嘔返唔少出去(我係SH派)
根本兩個唔同玩法,股票冇可能敢長時間孖盡
美股一個回調心理壓力會好大,一個唔好彩比人斬倉喊都冇謂
睇下財經台幾多鳩叫哭喪po
而家就係講緊樓市係低風險10倍槓桿,本少利大
其他投資做唔到
道指幾十年前得幾百點,經歷左咁多次戰爭、疫症、經濟衰退,但而家都成35000點, 一隻優質既股短暫升幅係唔洗理佢,佢遲下點到會收復失去,仲會比之前更加高!係好多人覺得自己係股神買入買出
都唔係10000租掛
另外500幾萬樓點20000月供? 地租咁平 管理費$6呎?
短暫升跌
供樓入面既利息先係支出。但你咁講都有啲道理,有無人拉個spreadsheet 出黎計兩邊期望值。
簡單一句
冇樓買樓 有樓買股
我明你意思
但呢句說話係啲樓價仲係三四百萬果時已經有人講,但結果就係不斷升
所以我唔會take 呢個意見 thanks
新界西北大把 幾年新樓 3百呎都係10000$左右 你可以上中原成交望望
同埋500萬樓 一成首期 每個月供 都差唔多兩萬 加埋管理費地租唔洗?
EXACT7LY MY CASE

$30m 樓,首期 $16.5m 呀 ! 之後再要供,我真係買唔落

$16.5m 現金唔做其他嘢,就咁買 REITs 現價 6% (上年下半年長時間 >7%) = 每個月收 $82,500 !!! 大把樓俾你揀
可能佢計埋按保落去現金比
我都係咁諗,賺60萬都冇走,SH緊
350尺左右,果個屋苑月租大約13000-13500
佢主張租樓買股其實真係懶醒。佢忽略左租樓=沽樓。勁人一定兩邊都有。等睇佢後悔。
按%收,10m樓收20k,相熟價?
好多人成日講租樓等於幫人供樓,但係買樓何嘗唔係幫緊銀行賺錢?另外個問題係我租樓啲錢係用返股息黎cover返租金
因為就算唔買我都會租果個屋苑,唔會考慮到大西北即使有10000蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞