成日聽人話用份首期黎投資回報仲高,係我計錯數定點?

236 回覆
35 Like 40 Dislike
基本二手上車盤約600萬,首期連雜費輕執預算=100萬,自住每月供約$17000

樓價如果每年基本升幅只有5%,每年升幅係30萬
而投資100萬會唔會有每年30%回報?而加上仲要交租

其實條數係點計?點解啲人成日話將首期投資再交租著數過買樓?
拎$40去買六合彩仲高回報
因為你筆首期太細

用呢條formula玩嘅,全部都係講緊10,000,000以上嘅樓,因為借貸槓桿比率只有5成,而大單位嘅租金回報亦都特低

租金回報 1.5% (扣除所有成本後)

地產股 / 收租股 / REITs 5% -8%

1.5% vs 6% !!!

買REITs就算冇槓桿效應都OK啦

你睇吓今日啲新經濟股跌到趴街,地產股收租股仲有得升
總有人投資好厲害嘅,
但我覺得股樓並非對立,
均衡配置並無不可。
指數基金每年8%
自住就係
出租既話又唔同
樓未必每年都升 但錢就不斷還緊
當然一邊升一邊借再買先係賺最多
波叔就係咁樣起家 不過今鋪賭輸左
賺到果D實走出黎話得既,蝕左果D就唔出聲啦,倖存者偏差
咁即係800萬內上車客,係應該要上車?
100萬8%
600萬5%

邊個多啲?
General speaking, 如果一層樓都未有,應該用盡自己嘅借貸能力先
(累積回升幅 - 累積利息支出) / (首期+ 累積還款) 就係你既累積回報

出租更高因為租客幫你還本金,有機會有淨現金流

不過買GME Bitcoin 仲高啦有成幾倍,傻先買樓
9成首期=十倍槓桿
指數基金 巴郡
vanguard呢類回報遠好過買樓

本身又升值
又有派息
同埋點解要揀 地產股 / 收租股 / REITs ??

因為係同樓市息息相關嘅嘢,大家都可以享受QE帶嚟嘅瘋狂資產膨脹效應!

1997.HK 為例,你只要用少少錢,就可以買到全香港最靚地段嘅商場。

同埋最緊要唔使點睇呀嘛,有地產霸權幫你管理,幫你加租

長線投資 REITs 收息,同短炒賺波幅係有好大分別!!
六百萬樓每年穩定升30萬 你知唔知
每期供款仲要俾息(頭幾年佔供款一半)每年仲有地租差餉 係我唔貼巿定你太離地?
波覆會唔會太左啲?
每月應該供19-20k
最慘嗰班放首期入股聽人講買Pltr 嗰啲垃圾蝕到仆街
銀行暫時同我計,每月還本金約10000幾,利息6000幾
差餉地租一年可能3000?

升30萬我係預測5%,即係每年如果真係升5%可能扣埋利息差餉果啲都仲有3-3.5%?

都仲有每年18萬升值,如果起初同樣用100萬投資有冇邊種可以做到每年18%回報?
按保傭金律師果啲? 計過好似大約30萬
其實如果唔識投資,暫時計落買樓應該係最穩陣

我見之前啲炒股post成日話要準備drop to zero,點玩
如果推埋按保落去差唔多,但首期就變左唔洗100萬咁多
連埋按保咁計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞