成日聽人話用份首期黎投資回報仲高,係我計錯數定點?

236 回覆
35 Like 40 Dislike
想問惜500粒供幾多年可以每月萬七?
另一個post幫你計咗

[url]http://(奧運)瓏璽2房海景戶月租2.5萬元[/url]
https://lih.kg/2520457

不過租金就貴咗少少, 但係大概收入支出都係咁計

租金 $25,000 嘅樓
買的話,首期就要用$6,700,000現金

$13,500租金嘅樓,儲錢買咗佢啦

你唔想將13,500租金變咗純支出,你就要有 $2,700,000 現金

$2,700,000 x 6% / 12 = $13,500
樓市就97.x%嘅人賺硬
股市就唔知啦
兩回事wor

借嘅倍數
Call loan風險都完全唔一樣
管理費地租要2皮一個月....咩樓咁巴閉
樓主講供17000$一個月
如果當年湯文亮既hsbc 收息俾租個case 係真實存在, 你話今日個兩公婆係咩境況
樓價仲可以好似十年前升得咁勁咩?而家300呎都講緊600萬 如果再升啲人根本就買唔到 買唔到樓 樓價根本就唔會升 所以而家呢個年代 樓只係會好平穩咁發展!
唔認同香港人依家無能力買樓。一百萬首期供一萬八好多人得。一個唔得兩個,重有父幹。另外,600個300呎,你陣係睇又新又有會所果d?
而家啲人仲買到供到,但如果再升上去啲人就算比左首期都供唔到 好似 600萬樓 一個月都要供差唔多2萬,如果樓價再升到700萬,要供2萬7-8千。 同埋你睇下呢幾年 樓價機本上係好平穩 無乜點升無乜點跌,唔會好似十幾年前 200萬既樓可以變做400萬。
再升, 一d 原來有資產既都會繼續按錢出黎買更多資產 後面既遊戲唔係講你有幾多借貸能力, 而係有你爸爸有幾多首期. 樓升 = 爸爸按出黎既首期越多
19年後姐,應該無幾年。唔大機會大升我認同。應該平穩的。
買樓係leveraged investment
正常咁諗係,但幾年前巳經好多人咁講,結果都係繼續升,可能因為林鄭plan ,佢都係幫凶黎,市民買唔起樓,用放寬按揭去推人去買,而唔係壓低樓價
因為過去二十年樓價不斷升,令“樓係好好賺”呢個思維喺香港人心目中根深蒂固,但而家個問題係仲可唔可以好似之前咁升得咁勁?如果唔可以 我會選擇租樓,再拎啲錢去投資。(但如果你唔買樓又唔投資我會建議買返樓,因為啲錢不斷貶緊值)
租樓姐係沽樓。你睇得太悲了。
我係覺得投資股市個回報係多過買樓,因為樓而家只係會平穩發展
咁係樓按先可以俾你做10倍 孖展又敢hold 幾年

最後股票earning 係差過樓, 係你地傻鳩成日忽略買樓係本金100萬賺30萬, 而唔係睇樓價600萬賺30萬
你買樓槓桿左10倍wo ching
如果你想同投資比你筆資金都要槓桿10倍計先fair 囉,肯定唔係同100萬比

btw 樓市一跌你就會負資產
你不如收皮啦, 現實情況係點運作都未識就搏咀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞