成日聽人話用份首期黎投資回報仲高,係我計錯數定點?

236 回覆
35 Like 40 Dislike
樓最特別既地方係 除左資本增值之外, 仲有D無形既價值, 就係生活質素既改善, 一邊可以享受升值, 一邊又住緊自己裝修既地方, 呢樣先係最正
你用槓桿同唔用槓桿計 點比較
宜家100萬首期買既樓又有幾多係有穩定5%增長
600萬一係細單位 一係舊樓按唔足25 30年
覺得未來3年可以升100萬咪上車
印花都食左你5 6%啦
律師費1% 地產佣1-2%
年息1.4左右浮動
第3年先開始有賺
炒 vs 長線投資 !完全係兩回事!

你睇得準,梗係可以炒! 但係如果你係要用果筆錢來投資賺取回報然後交租,你買炒股來收息,你夜晚瞓覺會唔會扎醒

住屋係長遠需要,梗係買返啲嘢長線投資啦! 回報低都好,但係穩定呀嘛!
長線要回報低咁我都係買番樓算
Thanks
律師費1%
Sorry記錯買公司樓d律師費
住宅1皮內
律師費有相熟收4000,佣金AA話計我7折
應該已經最低成本
因為大部人都係on9既
你用100萬去做槓桿 同 就咁100萬比較仲要保證做左槓桿既有5%回報
純睇回報係,但係股票難做咁大槓桿
買樓可以幾倍至十倍槓桿都得
因為連登股神多
物業交易成本貴,搬屋又麻煩,所以傾向 strong hold
但股票見有賺,就好易會受唔住引誘,㩒幾個 icon 就沽出食糊 - 有幾多人真係可以 700 由 IPO 價一直 strong hold 到幾個月前 $7xx?
700 派息太低 (當年或者而家都係),雖然股價喪升,但係唔夠現金流去交租,變咗一定要減持股份先可以有錢交租。

玩呢條formula嘅,一定要搵有穩定派息嘅投資工具
QQQ近5 年25%回報 點都高過樓
仲未計冇用到槓桿
律師費計%真係第一次聽
個個全職炒股咩,有人工交唔到租咁趣致?
其實都可以咁講,但你夠唔夠膽幾球咁買收息股?以前有人信錢人,買匯豐收息去交租
因為同樣付出都係100萬
買公司樓係計%
不是炒股,係『長線投資』一啲投資工具。

人工當然可以交租,但係係咁交租就會變咗純支出。保唔住筆首期。

條formula嘅精髓:

1. 係你可以保住筆首期
2. 有足夠現金流俾你去交租
3. 再享受股價潛在升幅

投資一定升咩?同樣地,樓市都唔一定升。

如果覺得樓市一定升,咁就可以買入地產股 / 收租股 / REITs .... 同板塊嘅嘢,升得仲快,成本又低。
講緊係易啦,你夠膽用幾球去買樓,但唔會夠膽幾球去買一隻股票
哩個真,拎首期去買股講就真係好易,幾球買落去,當你夠膽買,買完包你日睇夜睇,跌一成,你巳經晚晚訓唔到,首期係你成幅身家,壓力一定大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞