(LOL)英雄聯盟s11比賽討論區(690)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
無所謂啦 最緊要嚟緊嗰幾場贏到巴西土耳其出線
最無關痛癢照計就係對EU
俾人屌打未當學嘢 適應節奏囉
我覺得佢講得有d問題
佢話leona唔應該跑線 應該繼續幫ad壓塔
但係2lv leona+ kaisa係人地塔下點會夠 2lv炮娘 + 老師 打
正常打根本打唔贏 有兵又點 直接捉凱莎玩完啦

同埋其實講到底咪又係溝通同適應個打法既問題
拎坦打gnar係唔會贏,但至少團戰唔會咁難打,選個gp,打團太廢,陣容又無坦克,c9嗰陣起碼要拖到後期先可以打,c9只可以處處忍讓,俾人入侵野區,視野被完爆,發育空間都無埋,慢性死亡有比較好嗎,除非c9前面巨大優勢,唔係點打
詳細啲睇返場比賽 基本上隻狗嗰一下已經輸咗Game下路炸開

以River角度諗 冇咗藍寶、魔甘 拉夫、蜘蛛、酒桶 非版本英 鏡爪First pick會被人counter 葛雷夫帶風向弱 豹女pick算合理 特別冇咗人馬
熊怪我冇乜點玩
想打野核+Focus下 三保二

正常組合 只要前面等豹女帶風向
三路唔輸 一等搶紅已經預咗要壓Udyr
佢隻英唔拍人有咩用其實六四開
PSG已經研究得好好
1:25 MAD一走即刻入去

Hanabi 弱點今場都睇到
怒氣處理得唔好 TP 時間都差
要佢做大指揮未必可以
始終對面兩隻位移 雷歐那做到嘅嘢有限
納兒 開戰時機就好重要 當Kaiwing決定開唔開
Hanabi 太多時間都跟唔上 可能冇比到回饋隊友 例如
自己怒氣、狀態點樣 到佢到咗場
PSG已經狀態好差輸咗團
但冇計 原本個戰術設定係想俾Maple Couter pick
點知整咗隻賽特

JM9 就算效果再好
佢哋夠膽Blind pick Ryze 知道佢睇小你啦
呢邊跟隻大法師 黃雞、飛機 三核陣容應該好完美
但佢哋選擇揀咗個打團陣容 但對面打缺團都係唔弱
以後先係全BP上敗筆

之後就係關鍵一波:

Maple冇理由唔知道烏迪爾 清野可以好快
六鳥紅Buff River攞走咗 Elyoya掃完藍區
正常都會去下直石頭 壓到咁前打
呢邊係佢失誤

但睇吓River 位置 其實10秒內一定到
Maple心急放咗個盾
但呢度其實唔會死
大家都冇傷害 光頭冇閃
River攞完自己隻紅 行落嚟 Maple唔放個盾
bait 只要引Humanoid上當 River 9成殺到

最後唔好意思都要講少少Kaiwing
下路慢推線 隻狗屌打cs
我覺得佢認為中路會打交
我上邊情景Maple判斷失誤最後冇打得成
如果上邊情景成功 River 殺左雷茲
加埋Kaiwing 三夾一
基本上係完美開局 兩個頭+River雙蟹
Kaiwing跑
因為佢習慣嘅係U記 U記出咗名係咩 穩
佢亦唔except 隻狗會企喺草叢咁尷尬個位
隻狗因為上邊冇打到本來要去靠
(好多時PSG U記+啟榮都係會習慣去靠中)
但因為冇打到
狗仔又好尷尬
結果失智咁樣企喺草叢等隻滷味+炮娘
勾、定 炮娘跳 唔使姐UD2 基本上都死硬
咁都唔閃係咪真係當人哋東南亞隊?

不過Kaiwing 咁嘅情況之下隻河蟹仲未出
其實係早跑咗少少 放空左隻AD 大好優勢
但佢點都冇估到隻狗玩成咁嘅樣
見到三個人都唔閃上去 on99
磨合問題
我唔覺得唔應該 係跑早咗少少
Kaisa+Leona Dive打得贏 滷味+Trist??

一定係視野問題
一定冇發育空間所以經濟差唔多
拎後期陣差d拎三龍 都叫要前面拎巨大優勢
究竟你哋可唔可以真係睇下個game 唔好result based 去分析
完全唔撚明拎GP kindred viktor 中後期 英 要前面拎巨大優勢??? 你有依三隻英 平手入中局 對比DK team comp 已經係嬴 佢哋仲要係有一龍在手
認真 分析之前logic check下你自己究竟講緊乜
睇完丁特 當Kaiwing個下唔即刻行去中路

其實都見到烏迪爾GK完好大機率向下靠啦

當你一齊推入去對面炮娘加納帝係自己塔附近2lv

仲要有JG一定直接交技打點都打得贏啦

所以其實跑唔跑都係打輸要放蟹 咁佢仲企草搞到送兩個頭做乜
我都話點會夠打
頭三個pick 已經輸到仆街
Nid -> 要ad mid
Leona -> hurt Nid 因為魔防鞋
之後
Ad mid -> sett 將個陣容推向一定要中野之後雪球下路 ( win condition )
陣容冇後期保險 每過一秒就好似計時炸彈一樣
Ryze 入中後期 團戰冇解
佢哋做得最好就係1lv late 入野 將個unfair嘅ban pick 打造成自己前期6/4波 去做雪球
但事實個ban pick 係mad佔優
其實最大問題真係隻狗》BP
唔講佢操作
佢啲企位害死咗Kaiwing Maple 好幾次
Bwipo 傳俾 Fnatic 踢走
佢咁撚廢一早踢啦
BP問題 選手救返咗少少
不過就算冇醜狗操作
其實都唔見得贏
後面都睇到根本啟榮開唔到人
冇人跟進到
新千字文同舊千字文嘈起上黎 o既話
連登server頂唔頂到
亦都有傳佢留隊打 Jungle
LEC 呢個offseason 啲 rumours 都幾癲
G2 Bwipo定 TSM
Doggo下下想貪兵,企埋啲危險位
以為打緊pcs咩,前四點會放過
唔知邊個要走
亦都有傳 Bwipo 轉打Jungle
唔知咩事個撚個都role swap
試唔試都係咁廢
即係Selfmade走硬
佢地會係夏季未開始走定係完埋夏季先走
我屌你老母AF仲會買咩人
啲情報擠牙膏咁慢慢擠
依件好撚惡笑死
AF 悲
係既話 衫都唔撚買了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞