2021 dse 英文討論區

1001 回覆
17 Like 21 Dislike
果然單數年份專出閪卷
但b2有啲岀乎意料既係冇考意見題
好多都係直接抄答案
當然抄唔抄得啱就另一回事
想問有無word limit
太趕無睇到...
我諗起2019個卷
當年份Paper 1 B2做到想跳樓
有冇人覺得part a易?
左膠 vs 自信撚

所以今年算係咁
個年個cut off 仲要冇低到
中間果兩頁難
今天志在參與
有我仆直了
淨係睇咗一眼要啱grammar
成個表唔知做緊乜
呢part唔知死幾多人
molamola,難撚到呢,see you next year
其實b1係比勁人做,因為b1滿分同b2滿分冇分別,計總分嗰陣一樣計到5**(當然b1攞少一分對應嘅b2分已經大跌)
最尾成績表reading嗰度係寫4,但個分其實係去到5**
https://forum.hkgolden.com/thread/4825421/page/1
佢都冇提供實際證據證明4545=5* 呢類case
純粹係猜測eaa點計分
實際可能有cap,計到110但cap落100
而且conversion rate都係唔透明
我都唔係好知,係早幾年聽Calvin Sun實牙實齒咁講話b1都可以攞到5**嘅分,依家諗返起先上網搵到高登舊post講同一樣野
嘩 唔撚使咁樣玩鳩你啲對手啊嘛 梗係死都做B2啦 B1基本上啱晒 錯少少careless先勉強得個3
由2013年就已經有呢個傳統。

我記得2013年考秦始皇同兵馬俑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞