2021 dse 英文討論區

1001 回覆
17 Like 21 Dislike
Announcement唔同Speech
Announcement 係早會同返自己同學講係informal好多
用Speech format唔得
4:6
parta呢佔咁大分
覺得自己炒炒地 parta
不過用describe都算係hints嚟 冇理由要你詳細介紹個地點㗎嘛唔通形容有幾通風 容納到幾多人咩 好少見會咁出
有啲人係中等實力
雖然parta可以攞到一半分左右
但係partb可以好極端
就以我做例子,B1可以做到30幾分,扣翻分起碼10幾廿分喺度。但係B2就長期得個位數
係唔係pp2 partb q2?online shop嗰個?識寫下款但係唔識寫上款。寫咗 dear sir/madam
第二題唔係電動車咩
有冇人知如果part a take place 真係當左地方既話C L O會跌到咩地步
a有加紙,但係係用嚟補返第二個要求,成舊唔記得寫
b supplement paper 寫咗一半

btw part a係咪先介紹吓喺個poster嘅活動,例如小食就會賣魚蛋等等。如果唔係嘅話我分分鐘離題
識人今年嚟咗少少題最後都3咗
我都係咁寫 我見早會宣布對住自己同學

第一段就話你哋一定好期待呢個活動la

之後就介紹返佢活動入面有咩
小食部有咩賣 有啲咩玩 但係都係每個寫咗兩三句左右

同埋幾時舉行啲攤位喺邊度

搵人幫手買嘢佈置

希望你哋聽完之後會想參加 衷心希望

屌咁樣寫會唔會U
舊年
2015 b2成版唔識答5*
我講得有啲錯
Speech有分formal同informal
但作文要扣情境
你對內嘅speech
同對外公開嘅speech用字會好唔同
ok唔同題目get錯咗sorry
2唔2到
正正就係part a 第一條mc?係meal唔係environment。冇檢查到嗰題,收卷求其望一望,痴撚線,做乜鬼嘢揀environment,大啦啦1分就咁睇住俾人收咗,part a淨係想要20分就夠,只不過aim3
我都唔鬼知呀
好彩係part a,唔使寫得咁深入
btw佢每一個activity我都抄完寫一寫,除咗一兩個冇寫之外,冇乜時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞