2021 dse 英文討論區

1001 回覆
17 Like 21 Dislike
例如food 同game擺埋一齊?
有冇人唔介意嘅可以對下答案
利申 係自修生先咁得閒
如果驚影響心情嘅唔好睇 唔好意思

Sor 9唔知有冇做錯
但覺得text7個table好怪
因為啲答案唔係順序寫 所以唔知啱唔啱
呢一個係對內應該?咁用返比較casual,informal咁ok?例如嗰陣時我寫咗what a brilliant event is not it?啱定錯會唔會慘過食屎
無問題
其實announcement 都可以informal or formal
政府嘅announcement係屬於formal
咁今次係要informal 定formal 咁我就真係唔sure

所以我寫左formal /semi formal
solar power喎
要寫noun
喺學校操b2嗰陣覺得好無聊都係齋寫啲point就交出去
認真㗎,啲學會活動通告,或者有時講下搞啲咩活動唔會用到咩? 畢業太耐我都唔知啲學生喺校內係用咩語言 我哋以前係會話“咁有咩event 會take place”
見到佢好似寫 they are both ________.
Not sure
Line17 點岀purpose 1
Line 2021 講緊另一款 咁所以應該係purpose 2

戴頭盔
的確
announcement係有分formal同informal
但formal announcement 多數都係啲measures/policies
你依家event係school fair仲要係早會對同學announce
Ohhhhh 好似係
依家睇到了
多謝大佬
呢條問咩
wtf
唔知放心定係擔心好啦而家
好眼訓同手好攰
prize我配咗落football比賽
獎品係鉛筆同埋熊公仔
大概係佢哋有冇注意到佢哋前面嘅嘢
佢哋淨係注意電話冇注意餐飯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞