『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (8)

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
我未睇呀,原來仲搵戰力不要再劇透了
睇左d 劣翻web 版再睇
咩劇透 封面都講明內容
放過未睇嘅巴打啦
睇完主線有沒咩外傳好介紹

另外有沒外傳篇章係講轉移事件比較詳細既真相?
成五篇咁多 睇左蛇足篇先

轉移事件結局已經真相大白啦
冇嘢再添加
主線我剩係記得七星同男主講佢覺得轉移唔到去原本世界既理由, 不過對話入面似係對事件既推理, 未必準

後尾有沒更多既解釋?定係主線我漏左某啲重要訊息? 譬如開始天空上面果舊紅色野係點黎

btw外傳有沒講到未來七星返唔返到原本世界? 同埋有沒講龍神同佢後代點樣打贏人神? (剩係知結果)
結局神子嗰一篇夠哂多啦
直接答問題咁滯
沒野啦, 原來最終話後面仲有咩野終曲

我睇到最終話最尾個行個完字就沒睇落去
有人幫我頂左本群閱讀U個位

睇果時太忙, 速讀, 見到個完字就直接skip, 結果中左伏 作者好野
我都係速讀web,今次動畫化忍唔住睇返文庫回味劇情,好正,加返好多設定同伏筆,有啲明顯web一邊寫一邊諗,文庫就預先放定伏筆,完整好多。
邊個話你知只有一個閱讀u
講起魔界大帝
巴迪喺結局被封印左
魔界大帝又淨係可以喺魔大陸流浪
咁咪即係之後都分開?
打倒人神之後先放佢,對不死魔族嚟講100年左右唔算長
咁佢地得三個可能性
1. 就咁由得佢(極低可能)
2. 人神計劃之中解封
2a. 龍神隊叛亂
2b. 人神只係想殺龍神隊其中一人 巴迪解封只係其中一個結果
3. 心血來潮想向人神報仇 加入龍神隊

好鍾意呢兩個角色
看破紅塵但選擇安然面對世事
暫時全個故事入面最帶到作者想表達咩嘅角色之一
覺得上一任不死魔王係個伏筆,不死魔族連轟爆大陸的魔法都殺唔死,或者直接轉生,點殺死上任不死魔王。

唔知係咪一樣封印咗。到底不死魔族係咩界,冇理由得幾個,如果係龍族秘法的副產物就合理少少。
魯迪視角唔知邊件打邊件啫
忽發奇想
無職個故事手法好高章
表面上睇係順序
資訊都係不斷添加上去
但係每一段資訊都同時係原因 經過 同結果

一套電影已經好難達到咁
而無職係成套小說都持續達到
如果同一個角色過去同現在都有關連
然後互動再令世界同角色一切都有關連
成個故事就不斷連結
咁就冇左起點同終點嘅存在

作者完全係上帝視角全知咁寫作
但係我又覺得自己係一個居民
我靈感又返黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞