『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (8)

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
隻驚真係不如執咗去
水巴係咪要擔心定下半季圍繞住麗潔講
佢係比處女還要純潔的女人
琴日同幾個鬼佬朋友講左陣無職
以下有幾點無職同西方小說極近理由
基本上可以話係動漫原素以西方小說表現

1. 故事入面直接用其他媒介
書 告示板 資料庫
仲有日記

2. 背景資料好多
環境 文化 價值觀 不能盡錄⋯⋯

3. 劇情裸露
姦淫擄掠 嫖飲賭毒 齊哂

4. 故事着重過程/why多過what

5. 打爛沙盤問到篤
讀者會諗到嘅嘢佢都答到
我覺得如果要塑造一個足夠立體嘅世界觀 上面2 4 5都要做得到

但1 果點真係好難做到點樣喺一本書裡面寫「書」,要抽離主角團嘅視點來寫歷史真係好難好多作品會用一個故事交代哂時代背景

例如火影講忍術係點樣誕生同發展到依家 一條線好清晰 咁嘅世界觀好在容易扣題 而且自由度大 但代價就係背景歷史太單調 從頭到尾得一個角度 咁樣故事張力會冇咁勁

但無職首先要ff一個世界出來 再ff一個世界嘅歷史 再ff果個世界嘅人對歷史嘅認知偏差

仲要兩個版本嘅歷史都唔可以有bug 如果唔係成個故事就成立唔到
啲書會夾埋 宗教價值觀 語言障礙 通訊障礙
呢下都屈機啊
其實BD 市場收縮緊啦,我都好耐無買過同拎出來睇,反而日本公司應該整下類似 Netflix 咁嘅收費平台。
啱呀,所以cy咪蝕住騎空士同馬主啲錢整abema囉
練馬師 講錯
好似水巴講
好嘅小說會搵到兩三點
通常係西方小說先咁勁可以有齊五點
例如Witcher系列
見番保羅先開始好睇
哦 其實我都唔係睇得多
我自己都係睇過 Witche系列 GoT系列 嗰啲
我都係搬人地啲point出黎
不過我嘅感覺就係整體背景交代嘅分別

動漫:
交代一兩次大背景 頂盡一篇一次
之後只係會refresh下人設同動機
之後打打打

西方小說:
唔會分得咁開 由頭到尾不斷滲透
有時好隱蔽 唔係咁容易察覺
作到咁大嘅壞處係好易收唔到尾見過唔少遺忘設定嘅故
其實睇game 容易啲,例如上古卷軸5咁,個故事背景大好多,而你要知嘅話要透過入面啲故事書,歷史書同npc 對話先會慢慢知道個世界觀,個世界唔係圍住個主角轉,代入感高好多,而日本game 通常倒轉
唔係全部西方小說都咁嘅應該話呢種手法唔係西方小說獨有
但我覺得一啲西方嘅作品係傾向追求「史詩感」

為咗有史詩感 就要創作一個好「大」嘅原素 歷史/背景/戰鬥規模etc⋯⋯

例如魔戒 佢用好多篇幅寫隻戒指同各族嘅關係 亦好用心咁寫唔同種族嘅文化同歷史背景
你放眼睇落去會發現個世界好大 好有epic果種感覺 但套小說真係悶咗啲

納尼亞傳說 細路誤闖另一個世界 封印白女皇 呢套就好似冷氣巴咁講 逐啲逐啲將資訊話你知 你係同主角同步去感受異世界 最後坐上王位指揮千軍萬馬打終極一戰

但一啲唔追求史詩感嘅作品其本上唔會有上面呢堆野

例如Tuesday with Molly 呢啲講人生感悟嘅自然唔洗要咁epic

我又覺得上面果5點要素都齊晒=/=勁嘅你上Netflix 揾下美劇 其實好多都齊晒5樣 但睇完你會心諗我究竟睇左啲乜
嘩揮兵嗰幕由細個爽到依家
幾個細路由捉迷藏長大到變王者
一個險勝接住一個大戰

估唔到俾我喺呢個台搵到高汁文學po
FOR Narnia!!!!!
題外話
netflix嘅Love and Monsters 可能啱你胃口
不過唔啱唔好屌我
https://youtu.be/bBPAZUxFtUw
nier表示不服
Nier 個世界圍住主角轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞