『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (8)

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
之前外國有單新聞好似又係8 9歲做咗老豆 條女大過佢好多唔知個仔係咪佢
果單係帽
終於收到BD
Bd 版有冇咩大分別 係唔係冇中字
有英字
清啲
第二集有扑嘢畫面(2秒)
有ost cd 聽
冇中字
https://youtu.be/r66O7GAGSkc

有少劇透 po呢邊算

真係講得唔錯
理性討論無職BD唔賣得既原因
https://lih.kg/2516391
劇情黎講我覺得動畫有個小缺點
小說入面主角每次炒車都好認真悔改
淨係屌自己做錯都諗幾頁
令人好尊重佢肯面對自己呢點
但係動畫就少左呢點
俾人個印象係淡化緊後果
我覺得呢點係篇幅問題
如果太多內心戲一來會悶 二來其他角色戲份就唔夠

你睇家庭危機果集就知 塞爆24分鐘先係勉強講到莉莉雅同盧迪嘅心境 變相好似忽略咗啊媽咁
只係對一個動畫黨好容易形成嘅認知
小説黨當然知道哂
不過動畫黨咁諗又唔怪得
尤其第八集加多幾句就已經解決左好多誤解
呢套比起青梅竹馬絕對不會輸的戀愛喜劇

仲適合叫青梅竹馬絕對不會輸的戀愛喜劇
睇製作組點定義邊啲先係「旁枝」啦

我感覺製作組將一啲日後都冇機會見嘅設定都忽略/刪減咗

例如由琪希利絲城出發去贊恩港 成段旅程冇咗 但諗真啲果段又確實唔太影響各種人設同主線

但有人會覺得唔應該刪 因為呢段旅程係見證到小隊嘅感情成長 而且警犬狂犬飼主都係呢度出來 如果冇咗就覺得故事唔完整

所以從一開始就話無職真係好難動畫化
就算cut聞話

上半季已經知四集一本係頂盡,無得再快
另一個世界輸哂添啦
係 四集一本都覺趕火車 如果再縮一集就可以提早收皮
死剩紅髮女
最後都死埋
個人意見,五集改一本係輕改黃金比例妥協啲就四集一本

不過我覺得如果有第二季,第7卷可以fast forward剩兩集,留啲集數比12卷
12卷真係無職兩大高潮位之一嚟,值得用多幾集寫細膩啲
計時長啦 100分鐘左右劇情完一本係最理想嘅 所以隔離re0幾乎集集30分鐘劇情真係好cls

如果無職可以cut埋ed就會好好多 每集多90秒可以交代清楚唔少野

算啦應該塵埃落定了 只可以等7月了
其實講節奏意義都不大
因為一季要斷一次
而適合斷嘅位太少
都啱點解唔出長番明明黑色五葉草都可以
有時我會思考係咪原作黨對細節嘅要求,限制左動畫敘事嘅發揮空間

但無細節,斷錯位, 或者下個適合斷嘅位先斷
就會變左魔禁第三季
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞