所謂英國皇室其實冇一個係英國人嚟

222 回覆
46 Like 249 Dislike
mary係被大臣迫傳位俾個仔,都唔關老公事,但係蘇格蘭傳統係女王結婚後就會冇咗王位,老公會稱王,而英格蘭冇呢回事,王夫永遠係王夫,係冇得繼位
同埋伊利沙伯最on9,攬權結果成個國家送咗俾鄰國
用亞洲人概角度評論歐洲人概皇室
所謂中國皇室其實冇一個係中國人嚟
咁中國人係咩民族?
漢族?
七國唔同語言當唔當同一個民族?
當漢朝係第一個漢人朝代
「五胡亂華」之後
有幾多個漢人朝代?
李世民又唔係漢人
趙氏係沙陀人

康熙老母已經係漢人

中國根本冇一個純正民族 全部都係混血兒
等於你去問美國佬咩民族
歐洲皇室無要求血統純正,佢地要求dynastic marriage (歐洲各皇室之間通婚), 唔可以Morganatic marriage(貴庶通婚)
桓武天皇母系據說係百濟後裔,但成個日本皇室係近代以前主要係流行族內婚,例如:香淳皇后(裕仁天皇妻子)婚前係久邇宮良子女王,一係就同公家大家族結婚,貞明皇后(大正妻子)係舊攝家九條出身。
歐洲王室應該唔係追求血統,而係追求羅馬皇帝既稱號,
而羅馬皇帝繼承都唔係主要睇血統

果時上堂阿sir講過威廉係法國王,但佢都知自己喺英格蘭做英王都講唔通,先至有逆權侵佔既法例,俾佢可以名正言順擁有英格蘭
其實歐洲皇室血統冇一個係純正
左溝 右溝,俄羅斯都唔係呀
所以裕仁同明仁好似有身體缺陷
屌你估Anglo-Saxon又係所謂既純正英國血統咩
血統純潔有咩用有血繼限界咩
裕仁同明仁應該,大正天皇患有腦疾(有D論說直頭話佢有智力問題),亦可能因為咁明治天皇(大正之父)好重視皇太孫裕仁既培養,自細就由陸軍大將乃木希典(同時係皇室學校學習院既院長)教養,希望教到個尚武既儲君。
*裕仁同明仁應該無明顯身體缺陷。
Habsburg係靠屌其他國家公主去擴張領土
因為怕其他王室對自己咁做
所以食返自己啲公主
順帶一提,大正之後,宮內廳同班元老對妃候補既家族病史審查嚴格,山縣友朋就曾經因為良子母系有色盲遺傳,要求久彌宮取消婚約,但皇室同久彌宮企硬,事件不了了之。原初既內定妃候補梨本宮方子女王(同時係良子堂姐)被陷誣不孕(另一個講法係同裕仁唔過電),被安排嫁畀朝鮮王李垠(當時已併入日本),諷刺嘅係兩夫婦後來連生兩個仔,而良子就因為一直生女(明仁排行第五)一度係朝野引發廢妃/納妾之爭。
根本晉之後要數到明先係漢人皇朝
中國歷史上由漢人統治既時間得好少好少
因為以前民族國家嘅概念未萌芽
李世民都有鮮卑血統
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞