所謂英國皇室其實冇一個係英國人嚟

222 回覆
46 Like 249 Dislike
你咁計,咁全世界都係非洲人😂😂
有記錄又唔比講
無記錄又話無source
咁可以講d咩?
大家都係耶蘇基督嘅兒女
但好多mother side係英國人?
歐洲皇室不嬲貴圈真亂嫁啦,所謂「血統純正」其實咪同頂級富豪只會各大家族互相通婚一樣,你估真係貪d血純,係鞏固階級姐。

仲有,果時各個皇室家族都想擴大自己係歐洲嘅影響力,大家都覬覦住其他家族嘅皇位,通婚就等於安插自己人入對家,生多幾件就增加爭皇位嘅籌碼。支那人都識黎香港搶公屋產卵啦

純粹屌係一回事,結婚嘅又另一回事,所以點解果時d皇室咁撚多偷情互食,因為結婚同愛根本毫無關係

經年歷代,歐洲個皇室圈子全部有遠親關係,搞到變second同third cousin通婚,基因積積埋埋影響班皇親嘅生育能力,越黎越少子嗣,結果有時搞到叔同姪通婚、first cousin通婚,d基因越搞越閪,例子有Charles II of Spain,亂倫基因一次大爆發跟住就好似樓主講咁斷咗條皇室血脈,要係其他派系度摷繼承人

唔好用窮撚眼光睇貴族,亦唔好用現代史觀睇舊時,咁樣學唔到新野
william the conqueror係rollo, duke of normandy後代
而rollo係維京人
即係佢地侵略並且定居係當地,同法國人溝埋左?
我認為你應該建構好自己有系統嘅史觀先
咁係因為佢地想統一啫
睇完你講乜就知你對歐洲歷史得個睇字,完全唔明
冇錯
當時法國國王怕撚左班維京人所以封rollo做duke
仲有一樣,果時d貴族係跟宗教黎分勢力,例如Scots同English有一個主要唔妥嘅位係前者信羅馬天主教,後者信英國國教。除咗理念上不和,更多係皇親貴冑之間嘅兩大宗教勢力不斷爭權奪位,所以有時寧願嫁/娶個同宗教嘅外戚黎鞏固勢力、或者扶持個同宗教嘅遠親繼位,都唔會同同血統但宗教唔同嘅對家通婚,唔關血統純正事。

真正講求血統嘅應該得古埃及皇室,癲撚到父女、兄妹、姊弟etc.通婚
同班港共支那官一樣 無一個揸支國護照
(1) House of Hanover 唔係改名做 House of Windsor,係直頭改朝換代

(2) 英國人當時睇唔過眼既唔係血統,而係皇室同德國既 connection,所以1917年由 House of Saxe-Coburg and Gotha 改名做 House of Windsor
唔好咁無知啦 不嬲成個歐洲王室 都係兄弟姊妹
樓主真係唔知架喎
挪威皇室直情係當年請荷蘭皇室搵人過去做
應該日本皇室最純正?
用中國思維睇歐洲王室

英國1689年 國會直情自己請一個荷蘭人去做英國國王都得啦
係古羅馬人眼中佢地係蠻族Tim
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞