所謂英國皇室其實冇一個係英國人嚟

222 回覆
46 Like 249 Dislike
成日見到人話「中國」係近100年嘅新發明
終於見到有人講啱,係「中華民族」先係新發明,唔係「中國」係新發明
就如同上面講到歐洲王室一樣,用現代民族主義去理解古代中國梗係解唔通,中國係古代更加多係一個政治、文化概念,多過係民族概念

民族主義呢樣野根本就係最近200年先有
好多時候係現代政治利益分配嘅結果
但係人類由有文字開始計起歷史超過6000年、計埋石器時代嘅智人有起碼超過10萬年

攞「民族」呢個現代concept去理解古代歷史就會出晒事
所以我個人覺得用民族主義甚至血緣去interpret歷史真係好狹隘

希望學術台唔好再有人犯呢啲低級錯誤
否則嘅話同中共有咩分別
應該係話英裔嘅王,自威廉大帝之後就斷咗
因為人類好早已經知道近親繁殖嘅禍害,
所以一個皇室盡量會同其他皇室通婚
原本住喺英倫三島嘅係凱爾特人
後來維京人入侵
央格魯人同撒克遜人就主要喺而家嘅英格蘭中部北部同埋西南部
丹麥人就主要喺宜家英格蘭東部
中國一樣係一個dynasty講一個姓喎
一樣係無關民族,古代邊有民族呢個concept
會唔會係你先入為主諗太多

你當自己係一個外國學者咁去睇中國歷史就唔會有偏見
正如澳洲首都唔係悉尼一樣
大把人冇睇過就唔知㗎啦,香港中學歷史科課程冇詳細教過英國歷史,你出街問人一定大把人唔知

只可以話有讀過歐洲近代史嘅人應該會知
但對於香港普羅大眾黎講唔知都好正常
如果真係同國族民族冇關就唔洗打仗冇聖女貞德啦
華人唔等於中國人
日本人係繩文人溝彌生人喎
英國都係民族大熔爐嚟啦
就算你追溯到Alfred the great 祖先咪一個係Anglo Saxon
呢個其實應該比較關有冇官僚制度同統治合法性嘅因素多啲?
歐洲羅馬時期其實都係不斷將其他國家納入行政體制入面
而法國係中央集權嘅過程中其實都將唔同county同duchy嘅頭銜合併入king of france入面
應該問Victoria係咪德國人
trump都有德國血統
西班牙就係唔知 追求純種先日落
點會無,條line一直無斷,只係溝到淡晒姐

再講,所謂純種根本係笑話,冇呢樣野

英格蘭人本來就係溝出嚟嘅產物,其他民族亦然,講嚟都嘥氣

係中國咁on9統稱做漢族姐,根本一直都溝到on9
先民>凱爾特人>羅馬人>盎格魯-撒克遜人>維京人>法國人
大概係咁
民族身份認同根本唔係由血統形成,葉卡捷琳娜二世係德意志血統做俄羅斯人女王
以前歐洲一向都係通婚搞政治婚姻
邊個話講求純正血統
百年戰爭本身係一個王族之間嘅紛爭
同民族係冇關係的
當時嘅人係忠於國王 而唔係忠於國家的
而聖女貞德嘅岀現主要係因為啲人不滿英軍嘅搞到經濟差民不聊生 被唔係正式嘅民族概念 而且佢最後係比法國貴族捉咗的
王室調返轉喎
中世紀幾個王室通婚咗幾代溝血溝到混沌哂生畸胎喎
中共高層親屬好多都外國人咁je
算吧
留意返係王室,佢地係king or queen
英國王室都稱自己under羅馬帝國
你當係個封地就差唔多
照你呢個logic
全世界既人都有非洲人血統
咁我地係咪非洲人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞