所謂英國皇室其實冇一個係英國人嚟

222 回覆
46 Like 249 Dislike
威廉大帝係法國人,去到henry viii 斷咗(娶6個老婆都要斷),由蘇格蘭王做國王(house of suart),跟住最後俾埋德國佬(house of hanover)

成個英國皇室根本冇一個係英國人

https://youtu.be/412rjcZ44Rk
同馬拉一樣,好多中國人但拎住馬拉身份證
普通平民通婚冇乜所謂,但而家係講求血統純正嘅皇室喎,滿蒙皇室都唔會有漢人血統做到王或皇帝啦
所以其實同中國叫元同滿清為中國朝代一樣咁諷刺
英國王室都唔講求血統純正,成日同外國通婚,私生活又亂
點解一個國家嘅皇室可以請另一個皇室代替
下面啲人又唔做反
歐洲王室通婚咗成千年
唔好用你亞洲人嘅血統論去諗人地啦
英國人血統本來就好雜
唔講血統論佢唔會咁出名
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Charles_II_of_Spain
有咩咁岀奇?我地偉大的习家族,咪又係得佢一個中國籍
根本全世界得返d原始部落係所謂既純正血統
因為以前貴族先會互相通婚
所以兩個家族都有咗兩個國家嘅繼承人資格
歐洲嘅王室係會融入當地文化 自稱當地人
點同元朝清朝咁 宜家中國人仲當佢哋係中國皇帝嚟打飛機
追源溯始既話英國皇室係維京人後代添呀
點解王室要血統純正?
用現代民族主義去解讀歐洲王室貴族係狹隘既諗法
血統純正意思係自己家族血緣關係嘅密切度,如果係唔講血統就唔洗搏命生仔啦,歐洲皇室係好多互相通婚,但由外國皇室繼承正統啫係俾外國人統治(當時皇室仲有統治權)
有反吖,好多時戰爭就係因為王位繼承權而爆發
所以中世紀歐洲咪咁多繼承人戰爭 英法百年戰爭都係咁樣打到七彩
爭咩吖
全部都係炎黃子孫
唔好將現代國家同民族主義觀念套落近代之前既歷史咪得
有乜問題
一戰時,維多利亞係威廉嘅外婆,維多利亞外孫女係尼古拉嘅老婆,而英德俄打到一團糟

佢地唔係一兩代係咁,係溝咗幾百年,佢地打好多戰爭本質上係繼承權之爭,唔係領土爭奪,你用亞洲人概念,唔會明佢地搞乜撚
春秋戰國時,各國諸侯都係互相通婚幾百年,佢地血統都係唔純

正確黎講世界係只分奴隸同奴隸主,奴隸主係唔需要理你班奴隸諗咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞