所謂英國皇室其實冇一個係英國人嚟

222 回覆
46 Like 249 Dislike
依家事頭婆個姓係溫莎Windsor
但其實係第一次世界大戰次前皇室係德國姓—薩克森-科堡-哥達Sachsen-Coburg und Gotha

只不過因為WWI英德開戰,為免皇室尷尬,喬治五世先改過local啲嘅英國姓
歐洲皇室幾百年互相通婚,計法唔同
英國根本成個民族就係混血嘅
都唔係唔講血統
要係皇室血統囉
丹麥,挪威王室都係同一家族
全歐洲都係混血㗎啦,唔至歐洲,中東、印度、中亞全部都係混血
自從人類出非洲開始已經不停遷徙,有遷徙就有融合
歐亞大陸玩左民族融合成萬年

係唔知點解有啲連登仔好鍾意強調漢人比人換過幾次血,講到好似有精明見解咁,但其實全世界都係咁架喎

反而一個幾千年黎都一脈相傳、冇外來血統嘅民族先係少之又少
通常係可達度低、冇乜吸引力嘅地方先至冇人遷徙過去,呢啲地方亦都冇乜同外界交流,吸收唔到先進科技,例如太平洋冇雷公咁遠嘅啲島
清朝嘉慶帝好似有
嘉慶?
咩年代呀仲講血統
根據生物學基因相差越遠對後代越有利同健康
係古時狹窄同自私既思想
想捍衛自身權力先自封咩皇室
咩皇室血咩統者
咪又係普通人一個
民族係現代觀念,
歐洲因為不斷政治聯婚,皇室唔係講民族認同,只係講姓氏同血統。
計血統係七國咁亂,eg. 菲臘親王有希臘同丹麥王室身份,但係佢舅父又係英屬印度總督蒙巴頓。

英國人對英國皇室心服口服,係由一連串事件去建構,例如為咗同德國斷關係,改皇室姓氏。
二戰皇室為咗表示同自己子民共進退,堅決唔去加拿大避險,
呢啲歷史先令啲人服佢地,因為計皇室歷史,英國皇室其實對比歐洲大陸皇室,只係算後起之秀。
遲早中國都唔會係純中國人天下
王室係講heredotary, 唔係血統純正

想純正咪玩von habsburg 瘋狂亂倫
正統同純正唔同,正統係講宣稱嘅法理。生仔同血統毫無關係,係單純為咗有家族繼承人,想自己家族一代傳一代去確立穩定嘅秩序。

如果真係要純血,貴族根本直接唔會通婚,而唔通婚嘅貴族完全違反西歐歷史常識。
可以計落係維京血統
咁計嘅話,連法國人同英國人全體都唔係純血喎。

未計羅馬果筆數,維京人都有喺2家落戶變當地人民+貴族 + 皇。

純血論?
包括古今中外在內,貴族&皇室有唐氏/嚴重天生病變果批就係純血代表。
其實英國係一個假概念根本唔存在所謂英國,同大中華膠原理一樣
你唔講埋當年北歐劣種維京人統治英格蘭,搞到後來皇室嘅種一開始就唔純正
"真正英國人"其實仲搵唔搵到?
全歐洲都係維京後代tim
同中國一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞