所謂英國皇室其實冇一個係英國人嚟

222 回覆
46 Like 249 Dislike
日本源氏好似話千年都係一脈相承?
講血純正嘅只有incest依條路
英國美國都唔係民族國家啦
兩個都係大量移民
你去搵翻淨係英格蘭,跟本都唔知咩叫純正血統,入面有Celts,Saxons(德國人),維京人等等 近代仲有好多印度人黑人,未計其他三個王國
美國唔洗講啦
至於皇室,人地最重要係貴族血統,但意思係基督教嘅歐洲貴族血統,人地不嬲都係通婚開,所以你咁講係冇意思的
得啦 你最勁 討論下都唔比 其實有好多人都唔知囉
Habsburg又係現代民族主義?
仲有一樣叫「因據妻權」
一個男人娶咗一個女王係可以叫自己做國王
姐係話冇「王夫」呢樣嘢

咁嘅話有啲國家係借呢樣嘢統一
亞拉岡國王娶咗卡斯提亞女王之後,兩個國家先聯合
所以用民族去定義國家已經係好out嘅思想
乜9中華民族係更加唔知想點
強迫人地入你個民族 但又唔問下你地想唔想
亞洲人打仗係食咗人哋個國家
歐洲人打仗係做人哋國家嘅國王
sony ceo都唔係日本人啦
最重要平衡到貴族利益

而且歐洲咁多皇室都有血源,當要搵下個時有時最近順位係外國人唔奇
血統純正同帝位合法性好有關係喎,要繼承正統通常都要血統正確
你咁講William the conquerer都唔係法國人啦
香港人先係英國人
正統/合法唔關純正事
所謂純血係代表血統無同其他家族撈亂,換言之要達到血統純正係要近親通婚
所謂正統同合法係用繼承法去睇,某人係唔係合法既繼承人,which is唔需要/ 唔一定要同純血掛勾
冇得咁計到咁遠古喇,所謂英國人就好似條片咁講,係由house of Wessex嘅Alfred講起
人類歷史都幾千年啦
依家仲講咩血統純正你分分鐘有黑人血統你都唔知
人地唔會強調叫自己係民族國家啦
點似中國話自己乜9民族服興,咩黃皮膚黑眼睛仲有乜9炎黃子孫
有時真係忍唔住笑
冇人吉過天皇,攞佢血驗DNA喎
但大和民族咪又係彌生人撈與繩文人
根本可能係維京人後代
高質
皇室嚟講
如果由父系個邊計就威廉大帝就已經斷咗,但計母系就冇斷過(但我覺得去到Henry VIII俾蘇格蘭王James I就已經斷咗層再冇英裔嘅王)
用下個死人腦啦
血統唔夠純正又點
你講緊嘅純血係純血英國人
真正嘅正統血脈講緊嘅係hereditary law 入面你個排位,私生子同女性排位都多最後。同你血統上是否都係本國人無關係。都係個句,歐洲史各國貴族政治聯婚係常識。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞