(廣傳)寵物展狗隻咬死貓 事主仲要不顧而去

1001 回覆
1121 Like 30 Dislike
我支持養所有動物都要考牌,
但係唔應該養狗呢個真係戇鳩,
乜撚嘢叫做有攻擊性姐,
咬貓其實係一種天性,
有啲地方野貓氾濫都係要靠啲狗去捉㗎啦,
佢而家嘅問題係咬一隻唔應該咬嘅貓。
而佢會咁樣做係因為個主人嘅問題個主人冇控制好佢,
所以要負責任嘅係個主人唔係隻狗。
懷疑係冇得用公民拘捕權,要真係做咗先得,我諗狗主再唔負責任都未至於特登放隻狗去咬死隻貓
你真係on撚9
狗獵貓係天性無問題唔使教?咁我養隻藏獒咬9你隻狗都係佢狩獵天性黎 你唔好怪人喎
你養得做寵物就有責任確保自己隻西狗唔會隨便攻擊 咁既然你唔教狗你隻西狗又會攻擊人/貓狗 就自然要啪針 唔通下下咬完人你賠完錢就可以算 咁咪永遠有下個人/貓狗比你隻癲狗咬?
唔撚識做狗主不如你下世做返隻狗啦 等你試下比其他狗咬下嘛
你邊撚到得出我話唔使教嘅結論,我而家咪話咗係個主人嘅問題冇控制隻狗囉
咁你隻癲狗使唔使有後果負責任?係咪個狗主賠錢就可以了事?
唔啪針都要出街強制戴罩同上狗繩
係四隻都要
咁其實公民拘捕永遠都係懷疑姐
要法官判完先至係真正落實
所以新聞都係疑犯
就算你望住佢做都係

唔係特登都算係罪嚟㗎
中國 台灣等地方其實都有相關case
點解係隻狗負責任,唔係個主人負責任
隻狗邊度識分邊啲係野貓邊啲係有人養嘅貓
係個主人冇控制好隻狗嘅天性呀嘛
咬人都只係罰一皮嘢,你唔係諗住咬貓會大罪過咬人呀?狗主最多有民事責任,但係唔畀人走嗰個肯定大鑊過狗主,自己諗值唔值
https://www.familyclic.hk/tc/topics/Daily-lives-legal-issues/Laws-relating-to-pets/Duties-of-pet-owners/
所以好簡單 狗主坐監 隻癲狗最基本坐狗監 學唔識就一定要啪針
但問題係主人控制唔到
咁邊個負責控制佢
咁咪交返比一啲識養狗嘅人養隻狗囉,個主人都唔係真係有心養啦,靠隻狗搵食啫
其實係應該個狗主自己承擔責任 ,隻狗交去比識養嘅人養,
識人喺澳洲有養獵狗去捉貓,
但係人哋隻狗係冇指令嘅情況下係絕對唔會走去咬其他人嗰啲家貓,
所以根本係要搵一個可以控制到隻狗嘅主人,而唔係抹煞隻狗嘅天性
問題係佢損害另外一個人嘅財物
Common law係允許
加上普通法容許對
Commonly know犯罪行為
而且佢呢個都係妨擾罪嘅一部份
問題係香港冇一個咁樣嘅直接途徑
中間去一轉狗會可能已經冇咗
睇完呢個post我會同情埋狗主
雖然佢冇幫隻狗戴口罩
所以隻狗咬死左隻貓
呢點狗主一定有責任架啦
但係佢又冇主使隻狗去咬隻貓
隻狗又唔係機械人
狗主控制唔到
隻狗自己走去咬人
主要責任係隻狗而唔係狗主
而且動物世界就係弱肉強食
如果隻貓係郊外比蛇或者流浪狗咬死
大家又會唔會指責條蛇或者流浪狗咬死隻猫?
呢個行為唔係正反應緊動物嘅天性咩?
咁而家比隻狗咬死隻貓
而然隻狗有主人
但係隻狗係有自主意識嘅個體
隻狗係可以完全唔聽主人嘅指示做自己想做嘅事
咬死隻貓正正就係隻狗做自己想做嘅事
我就真係諗唔明點解要入晒狗主人數

利申 無養過任何動物 支持捉隻狗去坐監/人道毀滅 相信咁樣對狗主係最好嘅懲罰
有意圖先係刑毀,我諗狗主有意圖放隻狗去咬人哋隻貓呢個講法都幾牽強。至於講返點解冇路人幫手唔畀狗主走,畀著我係路人都唔會用一個咁牽強嘅理由去冒一個犯非法禁錮嘅風險嚟捉人
但問題係隻狗做乜嘢
主人係有責任
而且隻狗已經為佢可控範圍之內
其實大把罪佢都掹車邊

我覺得拉唔拉就睇自己啦
我又冇話啲路人唔啱
本身拘捕權係一個權
唔係責任
佢隻狗咬死人隻貓仲聲大夾惡鬧番人,不如連人帶狗啪咗佢
狗主明知自己啲狗會咬貓 有攻擊性
仍然2個人帶4隻冇防護措施嘅狗去一個多人多狗多貓 容易刺激到啲狗情緒嘅場合 岀事嘅話都控制唔切啦 兩條仆街明顯係完全冇考慮過安全問題 冇將同場寵物嘅安危放入考量 係個好撚唔負責任嘅主人
狗係有自己意識 但係你做主人就應該要了解佢嘅習性 適合去咩地方 點樣訓練 用繩去控制 安撫隻狗 而唔係隨心所欲
大家最嬲都係岀事之後推卸責任 hit and run 仲否認自己去過寵物展 俾人屌到化開先岀嚟扮內疚(但幾個鐘仲係ig打卡) 如果佢哋有留低解決返件事 就唔會搞到咁大啦
Cls
仲要柒返出黎兜
算9數吧啦你
diu! 差D笑撚死呀,你條仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞