(廣傳)寵物展狗隻咬死貓 事主仲要不顧而去

1001 回覆
1121 Like 30 Dislike
佢不嬲都唔係真心愛動物㗎啦,佢其實都係食政治水,
之前蘋果日報賣廣告佢可以一蚊都唔使出,因為有班救主每人夾$100俾佢舖頭賣廣告。佢就攞晒彩
愈幫愈忙
睇到燥底
垃圾
如果控制唔到啲狗就比佢哋戴罩啦屌
九唔撚搭八, 又寵物展又返工又餵咩BB ?
推到狗主出黎自首
一命賠一命應該個主人死
冇幫隻狗戴口罩
咬嘢係狗天性,冇錯㗎
錯就錯在啲閪人唔識養狗
釀成意外
推到狗主仆街
弱智狗主
搵佢主人填命
咁嘅回應食屎啦
如果貓主所形容嘅係事實
只要嗰隻狗接觸到任何寵物
就算唔係呢隻貓 都有其他寵物會受害

呢個先係重點

如果好似真係貓主所講 個狗主人明知佢會咬其他寵物 都決定帶佢去公眾場合 又冇作出任何預防危險發生嘅措施 個狗主人根本應該付全責

1.狗係可以訓練 養到咁大個狗主人理應清楚佢嘅脾性 知道有冇攻擊性 自己控唔控制到隻狗
唔使講咩如果唔知隻狗會咁 唔知就唔好帶去公眾場合(而貓主聲稱個狗主人知道佢隻狗會咬)

2.出席寵物展呢啲公眾場合 毋庸置疑一定係有其他寵物在場 狗主人一定清楚呢點

3.入場守則係狗主人要控制到隻狗 唔理佢係有自信自己控制到定係透過其他強制/預防措施(狗繩,口罩....)
貓主所講嘅係佢控制唔到隻狗

4.就算真係有意外發生 個主人都應該要快速穩定到隻狗 如果明知控制唔到佢 明知呢個風險仲要帶佢去公眾場合?

5.隻狗點樣反應 咩性格 其實真係好睇主人
點解有人養啲鬥狗可以養到好聽話完全冇意外發生 點解有人養啲普遍好溫馴嘅狗 都養到會咬人
無話乜嘢品種就一定係點樣既行為
主人唔負責任唔教 隻狗都唔會「乖」

6.有咩事發生咗 作為主人好應該去處理而唔係逃避件事 無論最後係邊個責任都好 都係要處理佢
就算真係走得甩都唔係為咗隻狗好 因為你唔覺得隻狗有問題 佢唔改 呢啲只會重複發生
傷害到人傷害到自己 最後一定仆硬街

要去呢啲公眾場合 要睇佢平時社會化訓練好唔好
基本上你帶佢落街放狗嘅時候都睇到
做一個負責任嘅主人其實根本唔難

啲嘢做主人唔清楚嘅唔知道嘅教唔到嘅 咁咪做到最安全囉
胸頸繩防沖帶+口罩 已經可以令到隻狗冇傷害力
佢就係唔做 個責任就喺晒佢度

唔識追po定唔撚識字?
湊住貓bb係寵物展返工
九唔撚搭八
推到狗主出嚟填命
緊係啦 垃圾主人成日幫佢地買廣告
本身諗住去睇吓佢噏乜鳩
見到留言已經好燥又話仆街狗主好錫狗又話啲狗好乖
乖到咬死咗人地隻貓?好心佢唔係目擊者就唔好出嚟鳩噏啦
呢間野我一定唔會幫襯
推到人道毀滅隻柴
轉場推呢個po推撚到班閪狗仆街冚家剷
4隻柴一定要日日放電啦
去狗公園捉人應該好易
push
呢間不嬲都偽黃,早排扮哂野又要簽名又派單張,其實都係宣傳佢間貼紙shop,一張貼紙$50...
今年寵物節重離譜,一條淘寶淘番嚟嘅達摩圍巾(人仔$23)燙個logo+隻狗刺繡落去又食到一浸水,啲玩具淘寶人仔9.9咋!啲傻hi又狗衝去買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞