(廣傳)寵物展狗隻咬死貓 事主仲要不顧而去

1001 回覆
1121 Like 30 Dislike
啲柴犬十個有九個買返嚟
十個又九個唔識教
仲要歧視其他混種狗
石樂蕎唔係已經certified?隔離post有人話佢家姐講左
Push
點解唔係個狗主去坐監
同埋疏忽一撚定唔係貓主啦on9仔
點撚解你一句都話過狗主?因為你就係個仆街狗主囉
唔識教咪養啦 出完事仲賴人無睇住
隻狗出街比人扑濕你睇撚住呀
唔係話屌隻狗種,只係話比人聽柴犬難教,香港普遍狗主唔識教
個老闆話聯絡過狗主 狗主透過老闆開live解釋返澄清
屌咁大個人 如果唔係身有屎 好心就自己出嚟解話啦
個老闆又懶係中立持平咁撚樣
柴犬本身好似幾撚惡下
唔識養咪養
狗仔性格,係由主人行為而生,狗唔聽話,一定係主人責任。
控制唔到四隻狗就咪鬼出街!
幫狗狗開得FB & IG都係想出名,今次得償所願🤬支持攪大件事,唔想再有下一次!
想像唔倒個畫面
事主心口揹住嘅"bb"係人類定係貓?
定係佢心口果隻係貓? 隻狗跳到上佢心口?
垃圾人渣狗主
見過啲 好乖 好純 好聽話嘅柴柴
我諗其實都係同人差唔多
就算品種一樣 都係睇返隻狗嘅性格
主人好大責任
[/quote]如果貓主所形容嘅係事實
只要嗰隻狗接觸到任何寵物 就算唔係呢隻貓 都有其他寵物會受害 呢個先係重點

如果好似真係貓主所講 個狗主人明知佢會咬其他寵物 都決定帶佢去公眾場合 又冇作出任何預防危險發生嘅措施 個狗主人根本應該付全責

1.狗係可以訓練 養到咁大個狗主人理應清楚佢嘅脾性 知道有冇攻擊性 自己控唔控制到隻狗
唔使講咩如果唔知隻狗會咁 唔知就唔好帶去公眾場合(而貓主聲稱個狗主人知道佢隻狗會咬)

2.出席寵物展呢啲公眾場合 毋庸置疑一定係有其他寵物在場 狗主人一定清楚呢點

3.入場守則係狗主人要控制到隻狗 唔理佢係有自信自己控制到定係透過其他強制/預防措施(狗繩,口罩....)
貓主所講嘅係佢控制唔到隻狗

4.就算真係有意外發生 個主人都應該要快速穩定到隻狗 如果明知控制唔到佢 明知呢個風險仲要帶佢去公眾場合?

5.隻狗點樣反應 咩性格 其實真係好睇主人
點解有人養啲鬥狗可以養到好聽話完全冇意外發生 點解有人養啲普遍好溫馴嘅狗 都養到會咬人
無話乜嘢品種就一定係點樣既行為
主人唔負責任唔教 隻狗都唔會「乖」

6.有咩事發生咗 作為主人好應該去處理而唔係逃避件事 無論最後係邊個責任都好 都係要處理佢
就算真係走得甩都唔係為咗隻狗好 因為你唔覺得隻狗有問題 佢唔改 呢啲只會重複發生
傷害到人傷害到自己 最後一定仆硬街

7.唔使講嗰啲乜嘢帶隻貓去都有責任 佢有自由出席
依據佢所說佢都係無可奈何地帶隻貓去
隻狗要攻擊第一下攻擊已經可以咬傷得好嚴重 貓主人根本避無可避 亦都阻止唔到佢咁突發嘅攻擊

要去呢啲公眾場合 要睇佢平時社會化訓練好唔好
基本上你帶佢落街放狗嘅時候都睇到
做一個負責任嘅主人其實根本唔難

啲嘢做主人唔清楚嘅唔知道嘅教唔到嘅 咁咪做到最安全囉
胸頸繩防沖帶+口罩 已經可以令到隻狗冇傷害力
佢就係唔做 個責任就喺晒佢度

柴犬不嬲百厭,要教係要好有耐性
仲要香港個啲柴犬好撚多都係出自魚街、狗場、私人繁殖
根本上啲基因差到仆街,突然發癲唔出奇
得罪講句
柴犬成日唔服從主人已經出晒名
仲要中型犬,唔做足預防措施,主人一定有問題

退一百萬步計當你冇錯,依家你隻狗主動咬人地隻貓
點都要留個聯絡,幫人俾返醫療費啦下麻?
一係交隻狗出嚟人道毀滅
一係交隻狗主出嚟人道毀滅
如果唔係下次隻狗又唔知咬死邊啲小動物
推撚要死你啦
推佢老母
推到狗主回應
呢個老細不嬲都好嘔心,成日以為自己真係教主,佢班盲粉又成日教主前教主後
呢個真
隻狗要比漁護署啪針, 可能佢轉過頭已經去買第二隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞