(廣傳)寵物展狗隻咬死貓 事主仲要不顧而去

1001 回覆
1121 Like 30 Dislike
香港法例 貓係當財產唔係當動物
唔係冇告得入刑毀既前例 你真係唔識架wor
所以有陣時班養狗人士俾人歧視
真係佢哋自己抵死
睇死我兩公婆都冇大屋住
四隻大狗真係可憐
推 捉佢兩個狗主人道毁滅
但總之就係狗主同咬死貓嗰隻狗唔啱
生命係平等嘅,希望狗主唔好以為自己養四隻柴犬就好把閉咁
你有教唔代表其他人有教
呢種犬種就係特別垃圾 特別容易攻擊其他狗
我自己養牧羊 好大隻但好溫馴聽話
每次去親狗公園一定係柴犬攻擊佢
其他品種好少呢種情況發生
當然部分柴犬係乖
但我敢講最少8成以上係好有攻擊性
玩玩下就咬鳩我隻狗
未見過有狗垃圾過柴犬
養開狗嘅去開狗公園肯定明我講咩
喂 依家無閂袋 = 家長任由個細路跑出馬路?你讀書差都唔好差得咁離譜呀 好明顯就係個狗主問題 明知隻柴犬會咬貓既 就帶口罩啦 呢個根本就係狗主問題 見到你就深深感受到香港既教育制度幾咁有問題
咁算係主人疏忽嘅
拍針我覺得係不能訓練
我覺得隻狗都仲有得救
身後事同賠償其實好重要,同埋建議貓BB主人如果有陰影的話可以去睇心理科醫生,因為始終目擊住自己嘅寵物去世係心理狀況來講係會好唔舒服的
勁記得細個嗰陣行過啲村屋
幾隻大狗無啦啦沖出嚟
入邊個主人喺度嗌佢哋好溫柔㗎
跟住隔離有張紙寫住內有惡犬
想像唔到我個女比隻狗咬死會點我應該會嬲撚到踢撚死隻狗
其實我覺得應該可以合法有一啲驅趕狗嘅嘢
成日啲主人俾佢橫沖直撞
但係啲人驚班主人又話使唔使
係咪真係隻狗咬死貓告主人先
而家係隻狗自己去咬唔係主人指示
唔係條友自己打死隻貓喎
真係有咁嘅案例去告?
如果係我的話隻狗可能已經變咗做肉醬
老實講諗到個畫面都覺得心好寒好唔舒服,覺得貓BB好痛苦
好呀 阿神童你答下我香港地刑事案係咪可以你話告就告架
直接將佢列入藍店List啦
柴犬真係最垃圾嘅狗種 次次比狗咬嘅意外都有佢地份
有啲狗會咬實死都唔放口 所以應該發明一啲一噴落去就可以即刻殺隻狗既野 唔知殺蟲水得唔得
大律師陸偉雄則指出,按法例狗咬死貓本身未必涉刑事罪,但若肇禍的狗屬《危險狗隻規例》訂明的大狗(20 公斤以上),而狗主蹓狗時又未有依法為狗綁上合適狗帶,即屬違法,狗主最高可判監3 個月,以及罰款2.5 萬。

陸偉雄稱縱不涉刑責,貓主仍可向狗主民事索償,就愛貓被咬死造成的財政損失及心理損傷索償。據本報資料,2005 年美國西雅圖一名貓主因為愛貓被鄰家惡犬咬死,索償獲賠約35 萬港元,創美國歷史紀錄。
12年source
佢前兩日仲好巴閉踩人地場話人地賣水貨玩具
屌你 3個月好撚慘 難得投胎到做貓 大個就可以食玩訓

貓b希望你下世可以再做多次幸福的貓貓
push
同D女著得暴露出街夜歸比人老強
然後put the blame on victim一樣....
cls
事主就算冇拉實個袋呀 預左比你咬呀?
又唔見話場內叫狗主幫狗帶罩 隻狗主唔幫狗帶?
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞