膽粗粗試下解釋進擊的巨人結局

184 回覆
213 Like 84 Dislike
身邊好多人都好介懷艾撚要死
但我就覺得艾撚俾賈bitch爆頭個下已經死左
要用巨人之力recover都遲得滯
而且佢本身都係得返4年命仔
不過我係幾樂見艾米私奔渡餘生個FF時空
咁點解會話尤米爾係睇緊米卡沙嘅選擇

同埋有冇解釋過點解有兩個尤米爾,撞名有冇咩特別原因
點解係尤米爾睇三笠選擇,就可以睇番138最後一頁。
有解釋過點解有兩個尤米爾,睇番104團果個尤米爾寫畀女王嘅信果個話應該會有講。
其實你可以由個結局推返上去噤睇
結尾艾倫身為始祖巨+進擊巨
仲有埋始祖同哥哥嘅力量加持
佢係可以去到道路任何一個時間點作出干預
就好似嗰陣佢喺哥哥加持下帶佢入老豆回憶
干預到佢老豆一樣
所以理論上佢係可以返到媽媽死嗰陣
控制巨人走向另一個方向
但係就如艾倫所講 嗰陣貝爾托特唔可以死
所以佢最終都只可以睇住巨人食佢媽媽
亦都係因為佢媽媽畀巨人食左
先引發後面嘅故事 而去到依家呢個結局

我覺得艾倫嘅角色就似一個導演
劇本已經喺佢手上 佢并冇諗住作出任何改變
或者喺佢心目中 就算有遺憾
手上呢個劇本已經係一個最好嘅結局
所以第一話艾倫瞓醒點解會喊
可能就係因為佢潛意識已經知道未來注定左
而佢亦都唔會因為有遺憾而去改變呢個結局
而最後一話 點解艾倫突然成個小朋友噤
想mikasa 愛佢一世 佢唔想死之類
大概係因為佢知結局係點 有啲唔忿氣就抒發下
個劇本始終都要繼續行落去

另一方面 我覺得結局其實并唔算爛尾
但係點解噤多人唔鍾意
我覺得係因為一直以黎 前面舖排好多伏線
大家睇嗰陣係會一頭濛水 但係喺之後嘅話數
都一定會有位置帶得出返個伏線
但係去到最後嗰十幾話 突然出左好多新伏線
然後好似咩都冇講過 就好倉猝噤結局左
以佢嘅能力 我覺得佢係可以完美包得返哂所有伏線
但係佢最後一話畀我嘅感覺係好似冇心再畫落去
所以難免令我有啲失望
表達得好都係麻美,家下喺我心入面係爛尾
杯酒倒唔出得個睇字你話白蘭地又得清酒又得,水都得

情報唔夠就係差
試想像一下Ymir係一個嚴重抑鬱症病人,兼有被虐自閉傾向,同時失去時間概念。

旁人係冇直接方法可以講明佢嗰隻,唯有營造環境俾佢頓悟。

當然亦無絕對把握,多少賭一鋪
點解私奔結局
艾倫唔同三笠生b
剩係叫佢忘記自己
真愛又點會咁易忘記
俾翻d寄託對方唔好咩
好多巴打話Ymir之愛鋪陳得唔夠,咁我建議大家再一次睇真D創哥點寫佢。

雖然Ymir出場格數唔多,但係佢有一個好明顯嘅特質 - 就係唔講野

咁你固然可以話佢啞,但係亦唔可以否認創哥係強烈咁暗示緊佢係自閉症或亞氏保加患者

如果套用呢個睇法,咁Ymir點解會固執咁愛上King Fritz, 唔識表達唔識爭取,進入道路二千年仍然不斷重複堆沙動作...等等就可以豁然開朗

Ymir唔係奴隷唔係機械人唔係斯德哥爾摩,佢只係一唔太普通嘅「人」。以每一萬人就有5個自閉症黎講,其實唔算罕見,只係大家視而不見姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞