膽粗粗試下解釋進擊的巨人結局

184 回覆
213 Like 84 Dislike

依個位,遊戲彩蛋咁。
最後只不過人類之間種族爭鬥,完
巨人結局係好好
衰嘅只係創哥好多好重要嘅細節位表達得好差
佢解決到呢d位 已經冇可能有人屌 真正神作
1)最後一任進巨有晒前任進巨記憶
2)進巨持有人可接收未來繼承人記憶甚至對話

依個設定下最後嘅進巨持有人(艾撚)可以引渡過去嘅進巨持有人(甚至年輕嘅自己),去影響最後嘅結果咁。

第二個問題唔多明。
進巨持有人可以同未來進巨持有人神交,艾倫係佢老豆耳邊講嘢,佢老豆真係聽到。
至於佢老豆信唔信食始祖,可以救世,佢老豆話事。係漫畫依個時空嘅古利夏食咗囉,fail嘅時空無掛。
唔洗解釋啦
創狗已經借艾撚把口答左大家呢個結局係搞乜
我也不知道
毛澤東其實係有私心嘅極左 呢D所謂魅力型領袖,無論左右,底牌都係on9包括特朗普

Eren嘅進巨能力,只容許佢睇到自己死果一刻為止。

佢中段果種英明神武,係因為佢睇曬答案出貓多過長大變得醒左。佢越後面越on9,係因為出貓嘅空間越來越少。

所以創哥係設計左一個反高潮結局俾大家

儍嘅都知「高潮結束」呢個常識,而作為高潮達人嘅創哥咁做,係想同全世界宣告 - 我是自由的!!!!!!

Eren冇俾左膠隊友局限自己,創哥都唔容許讀者嘅期望局限自己

所以139期超多留白位,其實可以視為一張邀請卡請大家再一次戴唔同嘅眼睛黎重謮全卷。

認真嘅讀者,之前應該已經戴過地下室、王政篇、馬萊篇三副眼鏡反轉過三次。宜家不妨用一個矛盾人性嘅Eren視覺再睇多次

我啱啱先由動話第一季再重睇,一雞四吃其味無窮
大家會唔會睇得太仔細
你圈完我仲要睇多幾秒先睇到
果個畫面你會見到始祖對眼,開眼嘅始祖你當係唔再盲目服徒王族命令嘅狀態。

盲目服從王族嘅始祖,我叫未開眼始祖,始祖眼嘅位油黑嘅狀態,睇番講佢放豬果段,眼嘅處理全係油黑左咁。

座標之力發動條件
1)持有始巨
2)王族血充

發動方式,喺沙世界搵到尤彌爾座標/世界樹座標,用王嘅身份命令佢去世界樹做DHL。
而維持依個服從機制,就竟然係對王嘅愛意。
果一幕就係艾倫咀遁戰勝王血order。
想講係平行唔係平衡
其實我都諗住重睇。
同fd討論緊邊個先係操盤人,去試唔同結果,搵唯一可行嘅出路,係艾倫係定尤彌。
我寫尤彌爾先係,就當然傾向係尤彌爾操盤。
咁樣會易解釋吉克就死畀尤彌爾救果幕。

any肥重睇一次,應該有唔同感覺。

最佩服係佢23歲果陣已經諗到咁嘅故事。
疏疏,自先,應該都仲有好多錯字。
好多個十字?唔係樹紋同草咩?
圏果個位就只係見到一個十字
之前有諗過係咪樹根,不過就唔似。
對巨人本身有住120/100分既期望
但139最後出到黎得4-50分
139有太多犯駁位同人物崩壞既問題
而且某d伏筆位冇解過,例如蟲蟲既問題
不過都係算鳩數,我重睇鋼鍊fa仲好
如果作者唔執著139完(1個始祖》3個女食》九個智巨),搵下一個13倍數完,可能會好d。
蟲蟲我當佢係查克拉果實就算,或者係dark 入面time machine咁。
唔明點解個個話艾撚殺老母

艾撚老母比戴娜食嘅時侯佢未繼承任何巨人

當下只係𡃁仔嘅艾撚當然冇手段阻止

你話佢可以將啲片段、訊息話比先代嘅進擊知

但係當下如果唔係老竇入左去食始祖

就冇之後嘅艾撚,咁勃論就會出現

同埋就咁睇老母同莎夏始終都係要死呢兩件事

就知艾撚根本冇能力篡改啲佢唔想發生嘅事

同埋始終關於進擊嘅能力寫得唔太清楚

又冇講有咩限制:send到幾多嘢又唔知,

咩形式比對方接收又唔知
我同意你conclusion
但個推論就唔多岩。。。
唔係好明
姐係米卡沙先係一路做緊選擇果個
漫畫結局同成條ROUTE其實係米卡沙選擇出黎
咁艾倫睇到未來其實係睇到邊個POINT?
如果米卡沙最後決定唔斬艾倫
咁個結局就會唔同, 咁艾倫點肯定米卡沙最後會選擇斬佢
三笠應該係被接收平行宇宙記憶
個route,個route係艾倫/尤彌爾 選擇導致
艾倫睇到地鳴然後就睇唔到,應該知自己係最後嘅進巨
三笠係睇完平行宇宙記憶,決定要斬艾倫,依個時空要發生嘅都係必然,因為其他path fail。
暗示佢2000年黎痾唔出屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞