膽粗粗試下解釋進擊的巨人結局

184 回覆
213 Like 84 Dislike
唔係好明 咁未來艾倫干預戴娜個度唔算係平衡時空咩
唔係平衡時空
依件事好似銜尾蛇一樣,已經被決定好
未來艾倫間接害死阿媽-激起小艾倫-導致小艾倫行到未來艾倫
成條線係單一發展,艾倫亦睇唔到其他未來=未來一早已被決定
如果係平衡時空,佢掂手嘅時候應該會畫埋唔同宇宙嘅事
而未來一早已被決定係宿命論,亦違背自由嘅核心思想
只有未被決定嘅未來=進巨消失(未來無法預測),先有真正嘅自由
明白!thx
冇平行時空啦,你諗吓私奔就唔會接觸吉克,艾倫就唔會叫到老豆搶始祖,咁第二季尾調查兵團一早收皮,點樣駁翻去私奔

138 if 線係艾倫喺路整出黎既場景,同三笠喺路入面傾計話私奔係作既故仔
就好似139 同阿明喺路傾計一樣,其他104期成員都有
係阿卡曼唔受洗腦,所以138三笠一早強行醒起被艾倫清洗後既記憶,其他人受洗腦影響,所以艾倫死後先記得
後面地嗚篇既問題唔係無平鋪直敘咁講,而係留白既位太多,前面個個吹捧係因為留白既位有漫畫入面足夠既細節同側面去cover,係地嗚篇發動果刻開始所有野太快,加上好多早前既虛實不定,內容上冇空間去填滿留白既地方令人感覺結局係「下,咁就完啦?⋯我睇左啲咩?」

所以成也蕭何 敗也蕭何
老母同前超巨貝乜乜果到睇到一舊雲
點樣未來改變現在?

上面話尤彌爾唔like其他結果
尤彌爾可以restart?
我好愛姜濤,但得唔到佢嘅愛
所以我要見到有個做開奴隸嘅阿姨,斬咗佢心愛嘅林家謙嘅頭落黎再kiss 一下
我先學識放手~~~

好撚淒美,舖得好靚,但其實唔知個邏輯响邊

係未即係第日有個人好愛睇英超,好沉迷
要佢戒嘅方法係走去炸咗意甲聯賽去,等意甲球迷好淒美乜都冇哂,
就會戒到?
漫畫界zack Snyder
啲人唔明
呢啲位真係作者問題
佢唔set 始祖係奴隸, 唔好攪乜放豬呢啲無謂嘢
話佢就咁一個普通少女話佢本來就鍾意王未得囉
反正寫呢part時都差唔多完早啲講又唔會太影響

放豬呢啲位又係,當年成班死忠又解讀一大輪話點imply 自由呀
始祖追求自由呀先放豬
而家結局未又係篤爆哂班友FF 太多 (女王同艾撚相戀又係咁樣FF 出黎)
然後當日你唔信呢啲FF 位時班護航佬又會話你睇唔明呀,唔了解呀
創哥俾哂HINTS 啦
到你而家話,個結局睇返冇之前呢啲Implication 時,
班護航佬又話,你睇唔明囉,所以當日FF 太多
我屌吖,當日逼我哋信嗰啲FF 好神嗰個又係你哋班死忠喎
FF 到錯撚哂,當日你哋又死口話當日好多HINTS 寫萬字論文講
咁當日啲HINTS 係班死忠弱智定創哥寫得衰先?
一講到呢個位班死忠就只會話你睇唔明囉
靚佢老母

我buy 呢個idea,但你睇但創哥點表達個idea 啊

第一,阿克曼服務宿主呢個設定冇咩表達過
三笠同艾倫係宿主僕人關係我睇唔出,只覺得係青梅竹馬加simp,simp 就叫「服務宿主」?

第二,創哥表達唔到始祖愛過王,邊L到見到啊?點L樣將兩條連埋一齊啊?

呢條解釋同Batman vs Superman 個why did you say that name 一樣

創哥真係漫畫界Zack Snyder

淒美佢老母
so true! 我屌佢老母創哥識唔L識咩叫結構架?枝節刪L左佢啦,引錯哂人之後話人唔識解讀,佢為左玩懸念強行指錯方向,眼高手低玩壞結構,重要嘅事隱得太深又冇hints
同意你根本就唔淒美,
唔講啲乜睇條女似自己所以佢隊死條仔就代表解放, 好治癒可以安息嘅騎呢邏輯
最攪笑係,
如果作者表達到始祖嘅愛同有舖排得好
以佢哋班癡線死忠平日個畫面艾撚多條線都可以講到係女王條閪毛兩個一定有染嘅FF 能力
佢哋一定會FF 到始祖係鍾意王仲係死心塌地嗰隻啦
問題係連班最變態嘅讀者都睇唔出
而家結尾加一句就成班倒轉頭話一早舖得好好?
真係為讚而讚啦
我真係想問巨人係結局139話出嚟前有邊個可以講到始祖有愛過王嘅?!呢個係成個巨人嘅主線,如果九成半讀者都睇唔出係讀者廢定作者有問題?

解釋我實明架,表達唔L到先係問題嘛!
佢哋答唔到呢啲位就會話班屌結局撚純粹唔鍾意最後冇滅世
一個作者最後一話先黎扭主題仲要扭得唔好睇
冇舖排或者啲舖排引錯哂班死忠諗錯哂
咁都好寫得好?
班友當日明明成班死口話HINTS 好足呀都自我解讀最後錯撚哂
但而家結局又係咁撚樣又係話有齊HINTS 自我解讀,
佢哋又唔覺得自己會繼續解錯架喎
你自己ff 出嚟
諫山受訪親口講畫巨人最初就係想畫超人打怪獸,王道漫嚟
咪玩
最尾話相信同伴已經好皇道漫啦
連同前幾集嗰啲"復活"幫拖
屌,班盲粉屌唔喜歡結局都係因為冇滅世/冇解決問題etc 之後自問自答話創哥就係為左比人思考點點點

我唔care 佢滅世又好繼續打仗都好,我最care 嘅係成個故事嘅中心思想同結構

就如我剛剛講到嘅,一條問題已經可以收哂盲粉皮: 139話前有幾多人討論這尤彌爾嘅愛情?答案係近乎零

創哥最大問題係佢有好多好多idea, 但唔識取捨,唔識分輕重先後,喜歡幾所有野塞滿,而仆佢個街重要嘅事就留白(又或者我覺得係創哥藝術感不足表達唔到自己嘅idea) 咁成個作品嘅核心就蒙糊左,焦點偏移。

139話後嘅巨人中心思想係「在愛中解放得到自由」

但係139話前讀者嘅焦點只放左係「自由」到

「愛」去L左邊啊?

睇下創哥點表達:
始祖無冇表情咁做左第一任王隻狗,冇表達過親密、渴求、關愛等等嘅表現,就算係一個眼神一個笑容一個親吻都好啊,但創哥冇比,只描繪左個行屍走肉嘅奴隸。你話係122話到叫讀者點get 到始祖愛住王啊?玩9我?

如果係122話創哥有畫始祖幫王打江山始祖會笑,會感到高興(就似Mikasa 對艾倫咁笑),或者始祖渴望為王主動付出,而唔係王叫佢做咩就做,咁咪表演到愛囉。但凡有呢啲小細節,139話都容易理解同接受啊

唉,創哥心入面諗嘅同表達一個天一個地,想法很好但畫不出。心入面係蒙羅麗莎但畫左火柴人仲怪人睇唔出係蒙羅麗莎
啲死忠仲要自己最初用千字文去解錯幅畫頭99%係瑪麗連夢露黎
到最後大家睇唔出係蒙羅麗莎
班死忠又會四圍話人
「點解你哋唔仔細睇其實係蒙羅麗莎
我哋成班就好滿意呢個火柴人,好充份咁表現到蒙羅麗莎
我哋一睇就知係蒙羅麗莎黎啦」
真係叫呢班友慳啲啦
死忠:你唔喜歡個結局你都冇腦唔思考!有深度嘅野冇人喜歡架啦去睇返你啲廢萌番啦!

人唔笑狗都吠
完全同意
見到好多人連巨人係宿命論都唔知
係咁問埋啲偽命題
無錯

只要改變咗過去就會犯祖父悖論

唔明大家向youtube搵下祖父悖論就會明
不過認真 係有伏筆係有安排

但都真係完得太急

90-138話 艾主席滅世作風令太多連登同右翼太high

佢地一時之間接受唔到「領袖」其實都係人
禁其實兵長都係 佢宿長係團長 但個陣支針比左阿明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞