膽粗粗試下解釋進擊的巨人結局

184 回覆
213 Like 84 Dislike
宿命論我buy嘅,本身北歐神話講諸神的黃昏係不可避免,無論奧丁點努力改變都好係唔work。

平行宇宙係可以無犯祖父悖論,天能果種世界就會犯。

時間係單線發展,咁你要嘗試解釋下點解三笠頭痛。
我自己都諗過其他巴打講嘅單線時間,艾主席自己引渡自己,不過覺得平行時空reboot解法bug最少。

紅van 呢,有買小說睇。用佢嚟比巨人,都有少少似,又係後段去得好急,不過紅van最衰過巨人係因為佢最尾無啦啦出解讀個手法無啦啦轉晒
都係嘅,由艾主席變番做艾撚。
不過有時d領袖做嘅決定可能都係源於好on9嘅嘢。
正常都真係睇唔到乜愛情元素,會睇到始祖係王奴隸元素多d。我都係引用ptt去補依個愛情元素,成個故真係唔多睇得出,講始祖一直搵野可以早d鋪埋愛情元素。
至於個動機好on9,咁有時d嘢嘅動機真係可以好on9,唔係大家諗到咁複雜,不過用係巨人依套漫畫上面,中前期鋪得咁嚴密唔多match。
個結局我當係麻美。
下面果張圖解釋咗
艾倫同三笠夾硬用始祖del咗記憶
令原本冇可能del記憶嘅阿卡曼頭痛
而由於道路係冇時空限制,所以亦牽涉到以前嘅三笠
咁係解釋左痛一次,但未解釋到之前咁多次痛嘅原因,留名睇下你有咩見解。如果咁講Mikasa之前都已經入過好多次道路?畀人洗記憶好多次?
巨人最好睇就係一路睇一路追都要不斷思考
而加一完就個個停止思考
唔係
你當佢係wave咁
由於時間線嘅一點俾人掟石頭(del記憶),引起成個線軸漣漪
依個漣漪導致記憶刪除前後頭痛
而記憶回復之後就冇事了
你重睇啦如果艾撚阻止巨人食老母,咁就唔會有宜家嘅艾撚。而同一時間貝爾托特都係現場,果個位一定要救佢,先會有宜家嘅艾撚。所以艾撚控制巨人殺其他人,而艾撚老母係第二近巨人的人。咁樣係咪艾撚“殺"自己老母啊
阿卡曼本來個設定係想保護皇家,所以不受洗腦

但宿主哩個設定係艾撚鳩up架喎
我懷疑有班人根本一見多字就飛,吉克一早已經講過冇宿主呢樣野但永遠都有人提完又提
同意
巨人由唔知幾時開始個劇情好似迫住向前行咁
阻止滅世果班人集合開始已經係
一方面係因為佢地太多恩恩怨怨,就算畫一集佢地圍爐都化解唔到,另一方面劇情都唔容許拖慢,佢地圍爐左一晚已經俾人創先攞左個港口

睇返去到最後個劇情玩未來現在過去銜尾蛇同埋始祖尤彌爾個劇情基礎其實好好
但前面果黎艾主席做戲引導到個劇情暴走到作者控制唔到就係敗筆

作者讀者大家都俾艾倫迫住向前行
如果你話成個故事就係始祖想透過艾倫同三笠去驗證愛一個人唔係剩係順從,從而解放自己得到自由
我覺得係解得通,但係成套作品就downgrade左唔少,有種應覺係:下,原來你剩係想講呢樣野咋?
既感覺
其他鋪排問題大家都有講
同埋就係呢個道理根本一D都唔高深
始祖要二千年先透過艾倫三笠去驗證
係就係解釋到,但係睇完就 嗯就係咁?
大概都係你依個feel。
用巨人中間探討上代仇今代報/種族歧視/為自由放棄一切等等嘅內容去睇139,真係好似簡單左少少
不過有時諗其他作品當初想做嘅嘢都係好簡單,不過一早講左。
唔係爛尾嘅....麻美囉。神作就真係未到。
用我個講法,要等齊有進巨+始巨持有人畀阿卡曼盲目愛上,咁要去到出現依個可能性,可能真係要2000年,等幾耐先有都係機率,任創哥up。
認同,歷代進巨都追求(自由)的原因就只係因為艾倫係進巨
留名再睇
其實單係三笠頭痛劇情已經控制唔到,留白填滿唔到,去到馬萊篇,艾倫為頭痛提供「宿主」既說法,而佢大佬吉克又否定呢種說法,咁到底佢頭痛既原因係咩呢?而佢

去到最後讀者的確係無結論,因為地嗚後我地連三笠重有冇頭痛都唔清楚,有人會推論會冇左,但中間既情報太少,就算冇左,冇左既原因係因為冇左宿主、定冇左巨人之力、定因為佢唔再被始祖強迫佢做選擇呢?

重申一次巨人既強係因為佢有留白,而留白有足夠既證據去得出大約既答案;但去到最後故事既重心既三笠反而得唔到明確既填補,真係會失望
https://disp.cc/m/837-cn4P

呢篇野有講你講個個鏡男
同埋佢話而家係二周目 我睇完都係唔係好明
唔使理呢個台仔藍色窗簾
巨人冇輪迴、冇平行世界
唔知你講鏡男係咪lost girl果位,呢套唔係呀創寫,可以無視
屌 俾佢fake哂
呢d腦補得啖笑
直頭可以幫創哥畫多139話出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞